2021. 06. 09.

10 dolog, amiben a párkapcsolat más, mint amire számítottam

Évekig voltam egyedülálló, így bőven volt időm elképzelni, milyen lesz kapcsolatban lenni. Mikből indultam ki? A szívem vágyaiból, a barátaim és a családom történeteiből, meg persze a romantikus filmekből. Nos, több ponton nem jöttek be a számításaim. Íme 10 dolog, amit eddig tanultam a párkapcsolatokról.

  1. Tényleg lehetsz az, aki vagy

Sokáig úgy hittem, ha lesz mellettem egy férfi, folyamatosan meg akarok majd felelni neki, legyen szó a külsőmről vagy a viselkedésemről. Értsd: mindig szépnek kell lennem, csinosan öltöznöm, frissnek és jókedvűnek lenni stb. Belegondolva nevetséges, mégis több nőtől hallottam már ezt, nemcsak egyedülállóktól, hanem kapcsolatban lévőktől is. Óriási megkönnyebbülés, hogy nem így van! Aki szeret, az mindenhogyan szeret – akkor is, ha nyúzott vagy, vagy épp rosszkedvű. Az igazi szeretet feltétel nélküli.

  1. Megtanulsz egyre jobban szeretni

Ha már a szeretetnél tartunk: nemcsak kapni tanulod meg a feltétel nélküli szeretetet, hanem adni is – és ez, jó esetben, csak egyre jobban mélyül. Ha a társam épp nincs jó passzban vagy akár összevitatkozunk valamin, ugyanannyira szeretem, mint amikor a legjobb formájában van. Ez nem jelenti azt, hogy ne haragudhatnánk egymásra, de alatta mindig ott van a szeretet, és ha megtanulunk jól kommunikálni, akkor mindent – tényleg mindent – meg lehet beszélni.

  1. „Beiratkozol” egy konfliktuskezelési gyorstalpalóra

Kimondottan konfliktuskerülő embernek tartottam magam, de rá kellett jönnöm, hogy a párkapcsolatban ez nem járható út. Ha nem vállaljuk fel az igényeinket, ha nem mondjuk ki, hogy mivel nem értünk egyet, akkor a másik fél miből jönne rá? Nem, nem kell gondolatolvasónak lennie a társunknak, akármit is állítsanak a romantikus filmek. Szóval mi is tanulunk kommunikálni, ha felmerül egy konfliktus: tisztán, egyenesen, szeretettel.

  1. Új perspektívából látod az Istennel való kapcsolatod

Őszintén szólva bennem volt egy kis félelem, hogyha párkapcsolatban leszek, háttérbe szorul az Istennel való kapcsolatom. Örülök, hogy tévedtem! Nem került zárójelbe, hogy mennyire szeretem az Urat, inkább új perspektívát kaptam. Például, ha arra gondolok, hogy mennyire szeretem a férfit, aki a társam, csodálattal tölt el, hogy Isten még ennél is jobban szeret minket. A másik új perspektívát az imaéletben kaptam: nagyon jó együtt Isten elé menni, ahogy az is, hogy kezdhetem azzal az imáimat, hogy megáldom a társam, és csak utána fordulok az Atyához a saját kéréseimmel. Van, akinek nem hívő a társa, szerintem ilyenkor is nagyon fontos, hogy imádkozzunk érte.

  1. A testi vágyakkal is számolni kell

Ez az, amire egyedülállóként, azt hiszem, nem tudsz felkészülni, csak akkor érzed és tapasztalod, ha már kapcsolatban élsz. Persze ha körülnézünk a világban, rengeteg minden szól a szexről és a testi vágyakról – nem egyszer zavaró mértékben és minőségben. De keresztényként azt feltételezhetjük, hogyha elköteleződtünk a házasság előtti tisztaság mellett, akkor onnantól egyszerű lesz ez a része. Hát, nem annyira. Természetes és jó dolog a vonzalom, de nagyfokú tudatosság kell ahhoz, hogy a jól ismert „kémiát” helyesen tartsuk mederben.

  1. Egyensúlykeresés nap mint nap

Kapcsolatban lenni kicsit olyan, mintha légtornászok lennénk, akik folyamatosan keresik az egyensúlyt.  Ez sok-sok területen megnyilvánulhat. Mennyit legyünk együtt és mennyit külön? Hogy szervezzünk páros programot úgy, hogy a barátainkkal is jusson idő együtt lógni? Hogy tudok úgy jelen lenni a másik életében és figyelni rá úgy, hogy közben a szabadsága is megmaradjon? Még számos ilyen kérdés merülhet fel. Ami közös: a szélsőségek sosem jók, egyensúlyra érdemes törekednünk, de hála Istennek ezt is együtt csinálhatjuk.

  1. Új módon élheted meg a szabadságot

Párkapcsolatban lenni és elköteleződni valaki mellett nem azt jelenti, hogy megszűnsz szabad embernek lenni. Jézussal szabadságra lettünk teremtve, és azt tapasztalom, hogy ez nem attól függ, hogy egyedül vagyunk vagy párban. Ketten együtt szabadságban lenni a legjobb dolog. Félre ne értsétek: a hűség alap. Inkább olyan dolgokra gondolok, amikből Isten szabaddá tesz, legyen az egy bűn, gyengeség vagy egy hamis kép önmagadról. A társad segíthet ebben a folyamatban azzal, hogy tükröt tart és szembesít önmagaddal, miközben megértéssel fordul feléd. 

  1. Önismereti kalandokra indulsz

Ha már szóba jött az előző pontban: nos igen, a társad az egyik legjobb tükör. Ez néha fájdalmas, néha örömöt hozó, de mindenképp intenzív élmény. Ahogy egyre jobban megismerem a párom, egyre inkább megismerem önmagamat is. Azt is, hogyan viselkedem vele egyes helyzetekben, hogyan tudom szabályozni a gondolataim, el tudom-e fogadni az aktuális érzéseim és így tovább. Tényleg óriási önismereti kaland, ami egy életre szól.

  1. Nem tölt be minden hiányt

Egyedülállóként könnyen feltételezzük azt, hogy a párkapcsolat majd minden hiányt betölt az életünkben, folyamatosan szeretettnek és elfogadottnak érezhetjük magunkat. Ugye mondanom sem kell, hogy ez nem így van? A másik is ember és nem az a dolga, hogy boldoggá tegyen. Ez tulajdonképpen jó: így mindig szükségünk lesz Istenre, hiszen egyedül Ő képes betölteni azzal a fajta szeretettel és békességgel, amire annyira vágyunk.

  1. Tenni kell azért, hogy jó legyen a kapcsolat

Tudom, hogy nem ezt sugallják a szerelmes történetek, de az igazság az, hogy egy kapcsolat sem működik csak úgy önmagától. Tudatosan tenni kell érte, hogy jó legyen és az is maradjon. Minőségi idővel, odafigyeléssel, időnként lemondásokkal, türelemmel, őszinte és nyílt kommunikációval, kedvességgel. Igen, sok törődést igényel, de a legfontosabbat, az egymás iránti szeretetet Istentől kapjuk. Ő gondoskodik a motorról!

Borítókép - Fotó: Epicstock | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás