2021. 05. 12.

Ez a Példabeszédek könyvének leggyönyörűbb fejezete

Olvassatok Bibliát! Ha eddig kételkedtetek volna, hogy mi értelme van, akkor a Példabeszédek könyvének csodálatos szavai rácáfolnak erre! Ha rossz vagy jó napod van, olvasd el, hiszen olyan Isteni igazságok vannak benne, ami felüdíti a lelket.

Ha a Bibliát kinyitjuk, mindig jó döntést hozunk. Most a Példabeszdek könyvéből hoztunk egy csodálatos fejezetet, amiben arról ír, hogyan hoz áldást az istenfélelem és a bölcsesség. 

„Fiam, ne felejtsd el tanításomat, és parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked!

A szeretet és hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára! 

Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél. Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. 

hirdetés

Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féld az Urat, és kerüld a rosszat! Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak. Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból. Az Úr intését meg ne vesd, fiam, és dorgálását meg ne utáld!

Mert akit szeret az Úr, azt megdorgálja, de mint apa a fiát, akit kedvel. 

Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap. Mert több haszna van ennek, mint az ezüstnek, és nagyobb jövedelme, mint a színaranynak. Drágább ez a gyöngynél, és semmi sem fogható hozzá, amiben kedved leled. Hosszú élet van a jobbjában, baljában pedig gazdagság és dicsőség. Útjai kedves utak, és minden ösvénye békesség. 

Élet fája ez azoknak, akik megragadják, és akik rá támaszkodnak, boldogok.

Az Úr bölcsességgel vetette meg a föld alapját, értelemmel erősítette meg az eget. Az ő tudása által váltak ketté a mélységes vizek, és harmatoznak a magas fellegek. Fiam, ne téveszd ezt szem elől, vigyázz arra, hogy okos és megfontolt légy! Ez élteti lelkedet, és ékesíti nyakadat. Utadon biztonságban jársz, és lábadat nem ütöd meg. Ha lefekszel, nem rettensz fel, hanem fekszel, és édesen alszol. Nem kell attól félned, hogy hirtelen fölriadsz, sem attól, hogy viharként rád törnek a bűnösök. 

Mert az Úrban bizakodhatsz, és ő megőrzi lábad a csapdától. 

Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd! Ha van mit adnod, ne mondd felebarátodnak: Menj el, jöjj vissza holnap, majd akkor adok! Ne koholj rosszat felebarátod ellen, aki melletted lakik gyanútlanul! Ne pörölj ok nélkül olyan emberrel, aki nem bánt rosszul veled! Ne irigykedj az erőszakos emberre, és egyik útját se válaszd! Mert a rossz úton járókat utálja az Úr, de a becsületesekkel közösségben van. Az Úr átka van a bűnösök házán, de az igazak lakóhelyét megáldja. A csúfolódókat ő megcsúfolja, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. Dicsőséget örökölnek a bölcsek, az ostobáknak pedig nő a gyalázatuk.” (Prédikátor 3)

Neked melyik a kedvenc igeversed? Írd meg kommentben!

Borítókép: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás