2021. 04. 30.

A szorongás ellenszere

Tudod mi a szorongás egyik legjobb ellenszere? Tudatosítani, hogy Isten minden szükségedről gondoskodik. Tényleg mindegyikről. John Piper amerikai teológus és lelkipásztor videójának üzenete minden napra érvényes. 

 „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” (Fil. 4:6-7.)

Csupán néhány verssel később Pál megadja a jövő kegyelmének felszabadító ígéretét: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.” (Fil. 4:19.) Ha hit által élünk a jövő kegyelmének ebben az ígéretében, akkor a szorongásnak elég nehéz lesz túlélnie.

Isten tényleg azt akarja, hogy ne aggódjunk a jövőnk miatt!

Követnünk kellene azt a mintát, amelyet Pál elénk tárt. Harcolnunk kellene a hitetlenségből jövő aggodalommal a kegyelem ígéretével.

hirdetés

Azon a napon, amikor elhagytam Amerikát, hogy három évig Németországban éljek, az apám felhívta a figyelmem Isten egyik legcsodálatosabb ígéretére: „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” (Ézs. 41:10.) Azalatt a három év alatt 500-szor idéztem fel magamnak ezt, hogy átvigyen ezen a borzalmasan stresszes időszakon. Ezzel az ígérettel harcoltam a szorongás és az aggodalom ellen rengetegszer, így amikor az elmém motorja üresben volt, a fogaskerekek zúgása az Ézsaiás 41:10. hangja lett.

 

 

Forrás: Desiring God – You Tube

Borítókép - Fotó: Viktor Gladkov | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Nóra 2021. 05. 03. 16:40

    “Tudatosítani, hogy Isten minden szükségedről gondoskodik.” Nem értem,mért szeretitek becsapni magatokat? Ha Isten minden szükségről gondoskodna,akkor nem lenne öngyilkosság,szegénység,lelki nyomor,stb. Istent itt is egy jó tündérnek,aranyhalnak és egy vágy beteljesítő szerkezetnek képzelitek.Mért nem ismeritek fel,hogy az életünk legnagyobb részt magunkon múlik.De még ez sem igaz,csak a felszínre. Az életünket alig alig tudjuk irányítani,helyette megteszik a programjaink,melyeket életünk során szerzünk. Inkább hasonlítunk egy biorobothoz,tele programokkal,mint egy öntudatra ébredő emberi lényre. És ehhez,még azt a dumát nyomjuk sok éve,hogy majd Isten gondoskodik mindenről. nem kell mást csinálnunk,csak körül néznünk,úgy néz ki valóban,mintha Isten gondoskodását élveznénk? Kérdezz meg egy gyereket,akinek a szüleit a covid vitte el. Na az ilyen menekülni fog a te istenképzetedtől,mert a tapasztalata mást mond. Úgy akarunk kapaszkodni egy ügyintéző istenbe,mint majom a pót anyába. Ami önmagában nem baj,mint végső menedék,de aki “normális” az lássa be,hogy Isten nem ügyintéző.

    “Semmiért se aggódjatok” A baj az aggódással akkor van,ha túlzásba visszük. Az aggódás egy normális érzés,viszont bölcsen használni nehéz. Tehát nem az a megoldás,hogy tiltjuk,hanem hogy megtanítjuk az embereket kevésbé aggódni. Ehhez nagyon fontosak a szülőktől látott tapasztalatok.

    “Isten békessége, mely minden értelmet meghalad” Na ez az istenfogalom.Isten békéje,aha. Mikor lesújtott az istenetek békéje vízözönkor,Egyiptomba,Jerikóba,sőt,szombaton egy rőzse szedő emberre,az békesség volt. Isten mentsen meg a zsidók (keresztényeké is)”békés” istenétől.

    “Isten tényleg azt akarja, hogy ne aggódjunk a jövőnk miatt!” Először is tisztázni kellene mit nevezel aggódásnak.Egy egészséges aggódással felkészíted magadat egy eseményre.Ha túl aggódsz,akkor elképzelsz egy olyan végkifejletet,amit nem szeretnéd,hogy megvalósuljon. Ahhoz,hogy ezt elkerüld,tudatosan kell gondolkodnod,ha már gyermekkorban rossz példát láttál és gyakoroltál.nem könnyű,de javítható.

    “apám felhívta a figyelmem Isten egyik legcsodálatosabb ígéretére: „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” Vajon istennek mi szüksége ígérgetni? Ha Isten mond valamit az úgy van,ellentétben az emberrel,akinél ez nem biztos.Ezért találtuk ki az ígéretet,hogy nyomatékosítsuk a szavunkat. Erre istennek semmi szüksége! (bár szerinted igenis van,na ez az ember isten) “veled vagyok” Ez félre vezető,sokkal jobb a jelen vagyok és az sem árt tudni,hogy isten mindenkivel jelen van,nem csak azzal aki hisz benne. Ó,ez szomorú és igazságtalan,igaz? Neked,de szerencsére isten nem úgy gondolkodik,mint te,még nagyobb szarban lennék ugyanis.

    “Győzelmes jobbommal támogatlak” Ez viszont istenképzet. Micsoda lelki nyugalmat ad,ha isten támogat a küzdelmeimben,igaz?Azonban vigyázz,ez a támogatás sohasem mások ellen van,bármennyire is szeretnéd ezt.Szinte minden keresztény egy dzsinnt képzel el,erővel,hatalommal.Még jó,hogy csak páran birtokolják a hatalmat,különben már régen kipusztítottuk volna magunkat.