2021. 04. 28.

Hétköznapok – Révész Szilvi rövid bátorítása

Túléljük vagy megéljük az életet? Sokszor erre a választ a hétköznapjaink milyensége adja meg. Révész Szilvi író és előadó rövid üzenetét szemlézzük. 

Ünnepek után, hétvége után nem mindig egyszerű visszarázódni a mindennapokba. Ritkán vágyunk arra, hogy “bárcsak már a hétköznapokat élehetnénk!” Pedig “Életünk nagy része hétköznapokból áll, s még az ünnepnapok órái között is számtalan a hétköznapi óra. Ha gyűlölöd a hétköznapokat, ha örökösen arra vágysz, hogy kiszakadj onnan, tulajdonképpen az életed nagy részét még a halálod előtt kukába dobtad”– írja Háy János. És valóban. Életünk minősége jobban függ a hétköznapjaink minőségétől, mint a kivételes pillanatoktól. Ha a hétköznapokat meg tudjuk tölteni tartalommal, akkor tartalmas életet élünk. Ha csak sodortatunk a mindennapi rutinban, ha csak túléljük a napok zömét, akkor az életünk lesz sodródás, vegetálás, s visszanézve vesszük észre, hogy bár sikerült “túlélnünk” az életet, de megélni, már nem annyira.

Élni, túlni, megélni, beleélni.

Mit élünk bele ebbe a szimpla hétbe? Milyen érzéseket gyűjtünk a mai napból? Lehet emlékezetes egy hétköznapi hétfő este? Mi teheti azzá? Mitől válhat tartalmassá egy hétköznap a karantén idején?

Természetes, hogy vágyunk a változatosságra, a sok bezártság után a kiszabadulásra, a közelség után a távolságra, a távolságtartás után az érintésre, ölelésre. De itt vannak előttünk is olyan lehetőségek, melyek gazdaggá, igazivá tehetik ezt a mostani pillanatot. Salamon azt mondta: “Többet ér az, amit lát a szem, mint ami után sóvárog a lélek. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés.” (Prédikátor 6:9)

Amit ma megragadsz, az nem lesz haszontalan, hiábavaló.

 

Forrás: Révész Szilvi – Facebook 

Borítókép - Fotó: Praewphan Olij | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás