2021. 03. 30.

Szembenézni a halállal és megerősödni a hitben – Csókay András tanúságtétele

Juthatunk le olyan lelki mélységekbe, ahol Istenről, az igazságról, a szeretetről szerezhetünk tapasztalatot – vallja Csókay András idegsebész, aki orvosként és apaként is szembe kellett nézzen már a halállal és a szenvedéssel. A Duna TV Isten kezében című műsorát szemlézzük.

Orvosként sok halálesettel kellett már szembenézzek. Ennél még sokkal drámaibb, ha a nagyon személyes környezetben, természetellenes módon történik egy haláleset. Nálam ez megtörtént, hiszen a tízéves kisfiam tragikus körülmények között távozott. Nem vontam kérdőre akkor a Jóistent, de nem értettem, miért engedte meg ezt.  

Az evangélium úgy fogalmazza meg, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik – a megélt szenvedésben is.

Ezeket megélve erősebb hittel jövünk ki egy-egy tragédiából.

Másképp szólva: a tragédia drámává szelídülhet.

Egy tragédia átélésekor egyben biztosak lehetünk: Isten sokkal jobban szeret, mint mi magunkat. A fiam halálakor is azt mondtam: „ha Te megengedted, hogy ez megtörténjen, akkor nincs miben kételkednem”.  

Mi leragadunk ott, hogy „Istenem, miért hagytál el engem?”, míg Jézus ezután nem sokkal az Atya kezébe ajánlotta a lelkét a kereszten. Mi is ide tudnánk továbblépni.

Mikor a kisfiam meghalt, nagyon sokat imádkoztam és jártam szentségimádásra. Az Istennel való találkozás akkorát emel az emberen, amire földi dolgok nem képesek.

A kereszt nem csak a szenvedést jelenti: benne van a feltámadás teljes előérzete is. Épp ezért lehet teljes bizalmunk.

 

A teljes adás megtekinthető a Médiaklikk oldalán, ahol egy hospice osztályon dolgozó pszichológus és a kórházlelkészként is szolgáló Huszti Zoltán atya is tanúságot tesz.

Nemrég megjelent a 777 gondozásában az Istennel a műtőben című könyv, amely Csókay András életét mutatja be minden korábbinál részletesen. A könyvbe díjmentesen beleolvashattok és megrendelhetitek ITT

Borítókép - Fotó: Bodnár Patrícia
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás