2021. 03. 28.

„Legyen ez számunkra az elköteleződés napja!”

Ahogy már jeleztük napindító imánkkal, virágvasárnap számunkra nemcsak a nagyhét kezdetét jelenti, hanem az ifjúsági világnapot is. Hogyan buzdították a fiatalságot szentatyáink az utóbbi időben? Miért is jó keresztény fiatalnak lenni? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ.

2012-ben XVI. Benedek pápa hívta fel a figyelmet arra, hogy fogadjuk szívünkbe Jézust, mint ahogyan Jeruzsálem népe tette ezt, valamint, hogy legyen ez számunkra az elköteleződés napja. 

2018-ban Ferenc pápa halmozott el minket biztató szavaival:

„Kedves fiatalok, nektek megvan a képességetek arra, hogy kiabáljatok. Rajtatok áll, hogy csöndben maradtok-e. Még ha mások csendben is maradnak, (…) kérdezlek titeket: ti vajon kiáltotok-e? Kérlek, döntsetek erről, mielőtt a kövek kiáltani fognak.”

Ezek után valóban elgondolkodhatunk jelentős szerepünkről az egyházban, azon, hogy a hit mit adhat nekünk, fiataloknak. 

Először is, az Istennel való szoros kapcsolat egyfajta biztonságérzetet nyújthat számunkra, mert mindig van kinek elmondani a problémáinkat, segíthet felismerni a jó dolgokat életünkben, és ezért hálát adhatunk neki. Jó tudni, hogy mindig meghallgat minket, bármi történik, és segíthet elindulni az úton, legyen ez akár a hit, akár a továbbtanulás, szóval bármilyen döntéshozatal útja. 

A legjobb dolog ezeken kívül az, hogy milyen csodás embereket toboroz körénk az Úr: akarva-akaratlanul is találkozunk olyanokkal, akik erősítenek a hitünkben és hadd ne mondjam, annál jobb érzés aligha van, mint közösségben menni szentmisére és együtt érezni át az Istenszeretetet. 

Személy szerint én szerencsés vagyok, mert vallásos iskolában tanultam és ott rengeteg esemény szerveződött e téma köré: a FAVÉT (Fiatalok A Világ Életéért Találkozó) egy ifjúsági találkozó, amelyet minden évben megszervezett az intézmény és mindig az év legszebb napjai közé tartozott. Több városból is jöttek fiatalok, akikkel beszélgethettünk, közös programokon vettünk részt (pl. szentmise, különböző atyák előadásai) és a nap fénypontja mindig a nagy misztériumjáték (Jézus életét, szenvedését és feltámadását jeleníti meg színpadon, de mi különböző bibliai történeteket is feldolgoztunk) volt. 

Az ilyen és ehhez hasonló események (pl. zarándoklatok, ifjúsági fesztiválok, lelkigyakorlatok) mindig megerősíthetnek minket a hitünkben, erőt adnak, hogy továbbra is egy igazi közösség tagjaként kövessük Jézus Krisztus tanításait. 

Az, hogy egyre kevesebb fiatal érdeklődik a hit iránt, sajnos nem újdonság. Ez eredhet abból, hogy nem ismerik kellőképpen ezt a világlátást, kérdéseik vannak, amelyekre még nem kaptak rendes választ egy hozzáértő embertől. Éppen ezért szeretném kihangsúlyozni azt is, mennyire fontos, hogy minél több dolgot tudjunk meg mi is a saját vallásunkról, tájékozódjunk, olvassuk a Bibliát és

észérvekkel, ne erőszakosan próbáljuk a másikat saját igazunkról meggyőzni, hiszen Isten úgyis magához fogja hívni embereit a megfelelő időben. 

Ujhelyi Dóra

Borítókép - Fotó: Marcin Kadziolka | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás