2021. 03. 18.

Megdöbbenve tapasztalom, hogy egyedüli fiatalként ülök a misén

Tegnap Szőcs Csilla olvasónk nagyon fontos témában írt blogot a 777-en: Hol vannak a fiatalok az egyházból? – tette fel a kérdést már a címben is. Instagram-oldalunkon megkérdeztük a ti véleményeteket is a témában, őszintén bennünket is meglepett hogy milyen sokan reagáltatok. Ebből is látszik, hogy nem igaz az a feltevés, hogy bennünket fiatalokat nem érdekel az egyház helyzete, ne szeretnénk tenni azért, hogy több korunkbeli gyakorolja a hitét. Többek között ezt a témát is érintette a ShoeShine beszélgetése, amelynek egyik vendége oldalunk főszerkesztője volt.

Lássuk azonban a ti válaszaitokat – az Instagram felületén csak röviden lehet írni, így értelemszerűen nem volt lehetőségetek bővebben kifejteni a véleményeteket. Több olvasónk is azt tapasztalja, hogy a baráti körében régimódinak gondolják az egyház tanítását – ezért tartjuk fontosnak, hogy hiteles emberek beszéljenek a kereszténységről, akiknek nem az a céljuk, hogy felhigítsák a tanítást, hanem hogy érthetően elmagyarázzák azt. 

Érdekes hozzászólást kaptunk Barbitól, aki úgy látja, hogy a kortársai járják a saját útjukat, de egyszer úgyis megérkeznek majd, hiszen Isten senkit sem hagy egyedül. Dóri szerint a többség vasárnap inkább alszik, szerinte sokan unalmasnak tarthatják a szentmiséket, istentiszteletet. Bogi szerint a fiatalok nem tartják elég vonzónak a templombajárást, helyette inkább  kisebb közösségeket keresnek fel. Bori felvetése is nagyon elgondolkodtató, szerinte azért vannak kevesen a templomban, mert nem látják benne elsőre a pozitívumot. Kitűnik az üzenetekből, hogy mennyire nagy igény lenne a pozitív légkörre, a kedves fogadtatásra, a közösségi élményre. Azért is becsüljük meg nagyon őszinte szavaitokat, mert a 777-et rengeteg pap és lelkész olvassa, így ezek a gondolatok hamar eljutnak hozzájuk is.

Van olyan olvasónk, aki a médiát teszi felelőssé azért, hogy sokak számára torz kép alakul ki az egyházról. A cikk címe is egy nekünk írt üzenet volt, egészen pontosan Lucus így írt: “Én megdöbbenve tapasztalom, hogy valamikor egyedüli fiatalként ülök misén..”. Imre szerint a mai fiatalokat az őket érintő kérdésekkel kell megszólítani és az ezekkel kapcsolatos válaszokról beszélni. Ennek a véleménynek azért is örültünk nagyon, mert öt évvel ezelőtt egy az egyben ezzel a céllal hoztuk létre ezt az oldalt. Tabuk nélkül beszélni a bennünket – azaz benneteket is – foglalkoztató kérdésekről!

hirdetés

Akadnak kritikus hozzászólások is, akik szerint a tehetséges és lelkes papokat kisebb helyekre helyezik el, mások szerint pedig egész egyszerűen unalmasak a prédikációk a legtöbb esetben. Benedek úgy gondolja, hogy a keresztény közösségek zártak, nem nyitnak eléggé az új emberek felé. Nagyon mély az a rövid gondolat is, amely szerint a Krisztusi szabadságot nehéz megérteni, ezért egyfajta szigorú kötelességnek látják azt a fiatal generációk. Sokan említettétek, hogy otthon a szülők nem tartják fontosnak a hitéletet, nem jó példát viszünk magunkkal. Ennél is nagyobb tabutémát írt az az olvasónk, aki szerint a mai fiatalok többsége nem tudja megtartani a tisztaságot a házasságig, ezt követően pedig a szentségek hiányában – gyónás, áldozás – fokozatosan hagyja el a templomot és a vallásának gyakorlását. 

Rebeka üzenete azt is jelzi ugyanakkor, hogy vannak nagyon pozitív példák: a gyülekezetébe 5 éve indult el egy ifi, amelyen először még csak 3-4-en vettek részt, mostanra viszont már ötvenen vannak. Rengeteg jó példa van, amit mi magunk is megtapasztaltunk az előző években: számtalan olyan közösségbe kaptunk előadói meghívást, ahol azt láthattuk, hogy

a mi generációnkat is foglalkoztatja a hit, tele vannak fontos kérdésekkel. 

A mai fiatalok igenis értékes emberek, akikre lehet és kell is építkezni. Nem igaz, hogy elzárkóznak a hittől, az egyháztól, de mindenekelőtt arra vágynak, hogy odalépjünk hozzájuk és megkérdezzük hogy vannak. Ha azt látják, hogy a hívő kortársaik hitelesen és boldogan élik meg a hitüket, akkor számukra is vonzó lesz a kereszténység. Várhatunk bárkire, de elsősorban nekünk fiataloknak kell tennünk azért, hogy a barátaink, ismerőseink közelebb kerüljenek Jézushoz!

Hol vannak a fiatalok az egyházból?

Kövesd a 777 Instagram-oldalát!

Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz F 2021. 03. 19. 07:10

    Az Instagramon feltett kérdés, hogy hol vannak a fiatalok, megmutatta, hogy az Instagramon vannak. Lehet, hogy az Egyháznak is oda kellene költöznie 🙂
    Kérdés azonban, hogy Jézus miért nem az Instagramon osztotta meg a tanításait? Csinálhatott volna fb csoportot, és twittelhette volna a gondolatait.
    A közösségi média különféle fórumai egytől-egyig a kereszténység ellenségei, ezektől hiába várjátok a megoldást. Külön említést érdemel, hogy az Instagramra kizárólag okostelefonról lehet képet felölteni, azaz eleve azzal a nem is titkolt szándékkal hozták létre, hogy kizárják belőle azokat, akiknek nincs okostelefonjuk.
    .
    Egyébként pedig, hogy miért maradnak el a fiatalok, még az a kevés is, akik fogékonyak a krisztusi gondolatokra, és hajlandóak áldozatvállalásra: azért, mert senki nem akar egy hiteltelen társasághoz tartozni. Abban semmi nagyszerűség nincs. És az Egyház, valljuk be, hiteltelen. Ennek a gyökerei egészen 1948-ig mennek vissza, amikor Mindszenty bíborost, esztergomi érseket letartóztatták.
    Mert amikor azt prédikálja a pap a templomban, hogy “a félelem kerítéseket emel”, akkor nem kell csodálkozni, hogy utána a hívekben felmerül a kérdés: Miért menjek el a templomba, hiszen ugyanezt az indexen is elolvashatom?
    Vagy itt van most ez a járványhiszti is. Markáns lehetőség lenne az Egyháznak, hogy felemelje a szavát és lerántsa a leplet a védekezés leple alatt zajló világuralmi tervekről. Erre mit csinál? Megtiltja a nyilvános miséket.
    Megkérdeztem egy ismerős papot, még tavaly tavasszal, hogy ha a templomban nem szabad, akkor a szabadban miért nem miséznek, lévén hogy amúgy is telivan az erdő emberekkel. Az volt a válasz, hogy a hangosítást nem lehetne megoldani. És különben is, a hívek nem tudnának felmenni a hegyre. Több kérdésem nem volt.