2021. 03. 09.

Reménykedve várakozni

Várakozni sokféleképpen lehet: üresen, csüggedten, de reménnyel telve, Isten ígéreteinek beteljesülésére számítva is. Henri J. M. Nouwen holland katolikus pap és író gondolatait szemlézzük.

Jézus azt mondta a tanítványainak: „Még egy kis idő és nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem.” (Jn. 16:16.)

Az élet „egy kis idő”, pillanatnyi várakozás. Ám nem üres várakozás – reménnyel telve várunk. A tudat, hogy Isten valóban beteljesíti ígéretét, miszerint mindent megújít, s „új eget és új földet” ad nekünk, izgalmassá teszi a várakozást. Már látjuk is a beteljesedés kezdetét. Ezt jelzi a természet minden tavasszal; ezt jelzi minden emberi mosoly; a nap, a hold és a csillagok is erről beszélnek, amikor fénnyel és szépséggel ajándékoznak meg minket, s erről beszél a történelem egésze, amikor a pusztítás és káosz közepén férfiak és nők tanúságot tesznek a bennük élő reményről.

hirdetés

Mi a legfőbb feladatom, miközben saját „kis időmet” töltöm a földön?

Szeretnék rámutatni Isten eljövendő országának jeleire, beszélni Isten napjának első sugarairól, tanúságot tenni a köztünk élő Szentlélek sokféle megnyilvánulásáról. Nem e világ elmúlásáról akarok panaszkodni, hanem a mulandóban felfénylő örökkévalóra szeretnék összpontosítani. Olyan teret szeretnék teremteni, ahol ez látható és ünnepelhető.

 

Forrás: Henri Nouwen – Szeretett vagy 

Borítókép - Fotó: Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás