2021. 02. 17.

Mire figyeljünk hamvazószerdán?

A nagyböjt kezdete, vagyis hamvazószerda szigorú böjti nap a katolikus egyházban, továbbá, ha van lehetőségünk elmenni szentmisére, akkor ott a pap hamuval hinti meg homlokunkat. Azonban ezeknél a szokásoknál többről is szól számomra ez a szerda.

Érdekes nagyböjt elé nézünk, ugyanis számomra kicsit olyan, mintha most kezdődne az év. Hiszen tavaly a böjti időszak második felétől kellett itthon is átállnunk a járványhelyzet okozta biztonsági szabályokra, amelyek azóta már életünk részeivé váltak. Vagyis most értünk el ahhoz a ponthoz – gondolok itt hamvazószerdára –, amelyből a legutóbbi hasonló ünnepünk még járvány nélkül telt, legalábbis itthon. Lehet túl optimista voltam, de a tavalyi húsvéti időszakban nem gondoltam, hogy még most is hasonló szabályok közé szorul az életünk.

Valószínűleg előfordul, hogy a kötöttségek miatt sokszor türelmetlenebbek vagyunk már több területen, és már nagyon várjuk, hogy vége legyen ennek a járványnak. Azonban a mai napon ne a koronavírusra figyeljünk, még ha nehéz is, hiszen nincs olyan híradás, portál vagy közösségimédia-felület, ahol valamilyen formában nem jön velünk szembe.

Természetesen erre is van egy jó módszer. Tarts például „hír-böjtöt” vagy ma hanyagold a Facebook- vagy Insta-hírfolyamok görgetését. A figyelmünket fordítsuk kicsit más felé. Ugyanis régen is oka volt annak, hogy böjti napnak nyilvánították hamvazószerdát. Hiszen ezáltal jobban tudunk befelé fordulni és figyelni Isten hívó szavára.

Vajon mire hív engem Isten? Mit kér tőlem így nagyböjt elején? Melyik az a területe az életemnek, amelyet felajánlhatok neki, hogy így több időt töltsek Ővele az imádságban?

Sokaktól hallottam, hogy az adventi időszakban ezúttal sokkal jobban sikerült Istenre figyelniük, köszönhetően például az esti kijárási tilalomnak, hogy ezáltal is rendszer volt az életükben. Megmondom őszintén, nekem az utóbbi adventben pont nem sikerült annyira ezt a lelki utat bejárnom. Kicsit a járvány máshova helyezte a figyelmemet. Ezúttal viszont szeretném ezt megakadályozni és már az első naptól arra figyelni, hogy mi, pontosabban Ki a nagyböjti időszak lényege.

És erre bátorítok mindenkit, hogy a húsvétig tartó hetekben figyeljünk erre oda. A böjti időszakban nem csupán ételekről lehet lemondani, hanem sok más dologról is. Például, hogy kevesebbet panaszkodunk, jobban figyelünk a másikra, több időt szentelünk Istennek. A lehetőségek tárháza határtalan. Csak rajtunk múlik, hogy mit ajánlunk fel Istennek!

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Iwom22 | Dreamstime.com
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás