2021. 02. 07.

Megható videó egy idős házaspárról

Mit lehet belesűríteni 60 másodpercbe, amíg a piros lámpánál állsz az autóval? Szoktál ezen gondolkodni? A mindössze 20 éves iráni filmrendező, Syed Mohammad Reza Kheradmand díjnyertes alkotása megható választ ad a fenti kérdésekre.

Ehhez a rövidfilmhez nincs szükség különösebb nyelvtudásra, bár az angol felirat sokat segít, de ha csupán a gesztusokat nézi az ember, akkor is megérti a díjnyertes alkotás gyönyörű üzenetét. Syed Mohammad Reza Kheradmand kisfilmjét már közel 1,4 millióan tekintették meg a youtube-on.

A Házasság hetét idén február 7-e és 14-e között rendezik meg itthon, így az első napján pedig nagyon aktuális lehet számunkra is a film üzenete. Az alkotás egyébként nemrég díjat nyert a Luxori Adrikai Filmfesztiválon.

A fiatal iráni rendező azt mutatja be, amint egy idős házaspár Hafez versét szavalta egymásnak az autóban, amikor megállnak a piros lámpánál és észreveszik, hogy egy másik pár hangosan veszekedik mellettük, közben pedig kislányuk a hátsó ülésen szomorkodik.

hirdetés

Az idősebb pár aztán olyan gesztust tesz, amely sokat elmond a házasságukról is és arról, hogy a szerelmükben hogyan segíthetnek megbékélni a körülöttük lévőknek.

Ahogy korábban is írtuk, a tavalyi évben – részben a karantén miatt is – több mint 40 százalékkal nőtt a válások száma több európai országban is. A Házasság hete alatt most különösen is figyeljünk oda a körülöttünk élő házaspárokra, hátha mi is egy apró gesztussal tudunk segíteni párkapcsolatukon.

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Youtube
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2021. 02. 07. 19:57

    “A Házasság hete alatt most különösen is figyeljünk oda a körülöttünk élő házaspárokra, hátha mi is egy apró gesztussal tudunk segíteni párkapcsolatukon.” Érdekes egy világot élünk.Fontos pillére az életünknek:párkapcsolat,gyereknevelés,vallás. Szerintem a párkapcsolatot nem oktatják,a gyereknevelést sem,egyedül a vallás elemeit próbálják belénk nevelni, de azt is ..furcsán. Viszont tanítanak szakmát (ez jó) ,(feltételezett) történelmet,kémiát,stb amire bár szükségünk van,nem hinném,hogy fontosabb magunknál.
    Jó ötletnek tartanám,ha fognánk egy husángot és jól fejbe vernénk magunkat,hátha újraindul a rendszer. Bár a Bibliában elég sok mindent jól leírtak,azért sok a szimbolikus (képletes) tanítás.
    Mindig azt írom,első önmagunk,amit te rossznak tartasz. De ha nem önmagunk nevelésével,fejlesztésével,értelmezésével vagyunk elfoglalva,akkor az eredményt számokban olvashatjuk ami 40 százalék. Az önismeret hiánya és a téves istenkép összességében hatalmas károkat okoz. Mai cikkben Istent egy bírói trónra ültettétek,ami csodálatosan jellemzi istenképzeteteket.1:felsőbbrendű 2:bíráló 3:büntetés végrehajtó. Vagy én látom rosszul,de ez nem egy pozitív istenkép.A tévedés ott van,hogy egy negatív istenkép egy negatív életet vonz magához. Hab a tortán,hogy Istent nem engedi annak látszódni,ami valójában.
    Félre ne érts! Nem támadni akarlak,csak jelezném,hogy az építkezés mindig úgy kezdődik,hogy “akarok egy házat”,nem pedig “fessük újra”. Kezdjük már el újra gondolni az alapjainkat,mert így egyre rosszabb lesz. Szépen,lassan,észrevétlenül.