2021. 02. 07.

Mitől lesz viharálló a házasság? – Mihalec Gábor

A tavalyi évben – részben a karantén miatt is – több mint 40 százalékkal nőtt a válások száma több európai országban is. Mihalec Gábor párkapcsolati szakértő, lelkipásztor legújabb könyve a Viharálló szerelem épp arról szól, milyen cölöpökhöz érdemes rögzíteni a házasságot, hogy ellenálljon a viharnak, például jelenünk világjárványának. A Képmásban készült interjú részletét szemlézzük.

– Hogy jutott eszedbe, hogy a karanténhelyzetben a házasságokról készíts kérdőívet és felmérést?

– Tavaly márciusban nekem is tele volt a naptáram tervekkel, előadásokkal, terápiás időpontokkal, én is megéltem, hogy egyszerre szűnik meg számomra minden hasznos munka lehetősége. Keresni kezdtem, mi az, ami értelmet ad a felszabadult időmnek. Elém kerültek olyan hírek, hogy a karantén milyen drámai hatással van a házasságokra. Akkor Kína hónapokkal előttünk járt, már épp oldották föl a korlátozásokat az első hullám után, és azt vették észre, hogy a válások száma drasztikusan nőtt. Májusban Amerikából is jöttek hírek, 34 százalékkal többen nyújtottak be válókeresetet 2020 májusáig, mint 2019 májusáig. Angliában ez a szám 42 százalék volt!

Megfogalmazódott bennem, hogy bár a vírusokhoz nem értek, a házasságokhoz igen, ezért ha a társadalom testi gyógyulásáért nem is, a lelki egészségéért nagyon is tehetek.

– A könyvben 7 sarokpontot említesz, amelyen a házasságok sorsa múlhat a karantén idején. Melyek ezek?

– Az első helyre a kommunikációt teszem – a sorrend fontosság szerinti –, ez a párkapcsolat alfája és ómegája. Ugyanis a félelmek, vágyak megosztása, megbeszélése a kulcs. Ha ez jól működik, az összes többi területen is segíthet, mert képesek vagyunk a különböző problémákat megbeszélni és akkor változtatni is. De fontos, hogy a változásnak belülről kell fakadnia, nem tehetjük azt elvárássá a másik felé. Ha az elfogadást nyilvánvalóvá teszem, a párom képes lesz szembenézni azzal, ami változásra szorul. Minden területhez készítettünk tesztet, játékos feladatokat, amolyan edzéstervet, amelyek segítenek nekikezdeni egy-egy beszélgetésnek. A következő, a konfliktuskezelés, ez már eggyel magasabb szint, ha ez is működik, akkor ez hatással lesz a következő területre, az intimitásra és a szexualitásra. A járvány alatt azt is felfedeztem, hogy a stressz, a nyomás egy kapcsolaton belül is mennyire ellentétesen hathat a szexualitásra, a libidóra. Az egyik fél így feszültebbé válik a hiány miatt, a másik meg épp túlterhelődik az elvárásoktól, és ha ezt nem lehet megbeszélni, akkor ez egy puskaporos hordó. Az is hamar kiderült, hogy a pénznek mekkora szerepe van. Akinek volt tartaléka, nyugodtabban tudott szembenézi a kihívásokkal.

hirdetés

– És hátra van még két vihar ellen védő cölöp…

– Igen, ezek az úgynevezett meta-tényezők, amelyek átjárják az életünket. Az egyik a hit.

Lelkipásztor is vagyok, és azt vettem észre, hogy a prédikációimat a járvány alatt több mint tízszer annyian hallgatják az online térben.

Ezért kezdtem azt is vizsgálni, hogy mennyire segíti a kapcsolatot a hasonló módon megélt aktív hitélet. Az utolsó pedig az érzelmi elérhetőség. Épp abban az időben volt egy képzés Sue Johnsonnal, és volt szerencsém megkérdezni tőle, szerinte mi az, ami a legnagyobb erőforrást jelenti a krízissel való sikeres megküzdésben. Azt válaszolta, az a bizonyosság, hogy amikor bajban vagyok, félek, akkor a másik érzelmileg mellettem áll. Ez is mérhető volt, a számok itt is szignifikáns különbséget mutattak a romló és javuló minőségű kapcsolatok között.

 

A teljes interjú elolvasható a Képmás oldalán

Borítókép - Fotó: Albertshakirov | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás