2021. 02. 03.

Rossz állapotban van a barbár módon megrongált kereszt

Továbbra is rossz állapotban van a salgótarjáni Krisztus-szobor, amelyet brutális módon rongáltak meg tavaly év végén – számolt be a 777-nek a helyi plébánia. A keresztet már több alkalommal megrongálták, ám a legutóbbi alkalom volt a legsúlyosabb. A tettesek egyelőre ismeretlenek, nyomozás folyik az ügyben.

Mint arról korábban a 777 is beszámolt, ismeretlen tettesek Salgótarjánban különös brutalitással megrongáltak egy köztéren lévő Jézus-szobrot. Ahogy azt a helyi portál is megírta, vélhetően nem hirtelen felindulásból történt a rongálás, mivel az elkövetők szerszámot használtak a vallási jelkép brutális megsemmisítése céljából. Mindezt néhány héttel azután, hogy egy korábbi rongálás után felújították a szobrot.

Az ügyben megkerestük a salgótarjáni katolikus plébániát, azt írták:

hirdetés

a mai legfrissebb információik szerint a szobor korpusza nagy részében továbbra is hiányzik.

Elmondták azt is, hogy az utóbbi években többször volt restaurálva a szobor, de a vandalizmus ellen sajnos nem tudnak mit tenni. „Eleinte csak kisebb rongálásokat hajtottak végre, de ez az utóbbi eset borzasztó, kimerítette a barbárság fogalmát” – fogalmazott Varga András, a helyi plébános. Fontos információ ugyanakkor, hogy

a keresztet nem a római katolikus egyház állíttatta, így nem képezi az egyház tulajdonát.

Egy hasonló eset valószínűleg megelőzhető lenne térfigyelő kamerarendszer kiépítésével, ám ez emiatt nem a plébánia hatáskörébe tartozik. „Hogy miért támadták meg, kinek volt útjában, miért gyalázták meg ilyen barbár módon, kiben keltett ekkora dühöt, ezekre a kérdésekre nem tudok választ adni, de mindenképpen minősíti az elkövetőt” – zárta szavait az esperes-plébános.

A 777 megkereste a Salgótarjáni Rendőrkapitányságot is, akiktől a következő választ kaptuk: „A Salgótarjáni Rendőrkapitányság rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást”. Mivel az eljárás még folyamatban van, további információt egyelőre nem tudtak adni. A polgármesternek kétszer írtunk levelet a kereszttel kapcsolatban, ám a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Borítókép - Fotó: Hűvösi Csaba/Nool.hu
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2021. 02. 03. 15:38

    “Hogy miért támadták meg, kinek volt útjában, miért gyalázták meg ilyen barbár módon, kiben keltett ekkora dühöt, ezekre a kérdésekre nem tudok választ adni,” Tulajdonképpen a lényeg pontosan a válasz lenne. Mert ha megvan a miért,onnantól lehet elemezni és cselekedni. Addig ez csak egy szomorú hír.
    Remélem majd a későbbiekben arról is olvashatunk.