2021. 01. 26.

Hogyan vitatkozzunk?

Konfliktusok minden kapcsolatban vannak, éppen ezért meg kell tanulnunk helyesen kezelni őket. Meg kell tanulnunk vitatkozni. Íme néhány tanács, melyek irányt tudnak mutatni ebben. 

Ne általánosíts

„Mindig”, „soha”, „minden egyes alkalommal”, „állandóan” – ezekhez a kifejezésekhez akkor nyúlunk, ha a másiknak egy szokása idegesít minket, azonban a szavainkban a rossz szokás mértékét eltúlozzuk. „Mindig égve hagyod a villanyt” vagy „Sosem csavarod rá a fogkrémes tubusra a tetejét” vagy „Miért kell neked mindig ilyen negatívnak lenned?” Az igazság az, hogy az általánosító szavainkkal nem írjuk le teljesen az igazságot. Senki sem viselkedik mindig ugyanúgy, így ezek a vádak elég sértőek lehetnek a másik fél számára, ugyanakkor nem vezetnek előre a probléma megoldásában, mert csak védekezést váltanak ki a másikból. Mindig a jelenre reagálj: „Égve hagytad a villanyt!”, „Nem csavartad rá a tetőt a tubusra” stb. 

Ne hagyd, hogy elmérgesedjenek a viták

Ha valami problémád van a társaddal, akkor igyekezz azt minél előbb és minél higgadtabban közölni vele. Ne hagyjátok, hogy mérges veszekedéssé fajuljon a vita, ahol már azt vágjátok egymás fejéhez: „Ez volt az utolsó csepp a pohárban!” A korai beavatkozás ebben a tekintetben hasonló lehet egy tűzszerész munkájához, akinek a bombát kell hatástalanítania, mielőtt az időzítő elindul. Elkötelezett párként mindkettőtök feladata, hogy hatástalanítsátok személyes gyújtóeszközeiteket, mielőtt minden palackozott frusztráció felrobban, ezzel járulékos károkat okozva a kapcsolatban.

hirdetés

Ne személyeskedj és ne használj durva szavakat

Ezeknek a kifejezéseknek a használatától hamar eldurranhat a vita, ennek következtében elkerülhetetlen a másik mély megbántása. Az ilyen sebek különösen nehezen gyógyulnak, hiszen az okozta, akit a legjobban szeretünk. Igyekezzetek, hogy a problémára koncentráljatok, ne a másik hibáira. Gondolj bele: ha a másiknak olyan fizikai tulajdonságait támadod, melyeket nem tud megváltoztatni, azzal akaratlanul is halálos csapást mérhetsz a kapcsolatotokra. Ami egyszer elhangzott, az örök nyomot is hagyhat a másik lelkében.

Ne hozd fel a múltat

Főleg akkor ne emlegesd a múlt problémáit, ha azokat egyszer már megoldottátok. A Példabeszédek 17-ben ezt olvashatjuk: „Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától.” Senki sem akar elszakadni a másiktól, így inkább példát kéne vennünk a Bibliából és megbocsátani a másiknak az ellenünk elkövetett megbánt vétkeit. 

Ne használj fizikai erőszakot

Amíg nem önvédelemről van szó (bántalmazás esetén), addig a fizikai erőszaknak nincs helye egy kapcsolatban. Egyetlen szituáció sem indokolja! 

Ne feltételezz rosszat a másikról

Ha a másik fél feltesz neked egy ártatlan kérdést, például arról, hogy befizetted-e a számlákat, akkor ne gondold azt rögtön, hogy felelőtlenséggel vádol. Könnyen beleláthatunk rossz szándékokat a másik kérdéseibe vagy cselekedeteibe, de mindig emlékeztessük magunkat arra, hogy ezek csak a mi feltételezéseink. Mindig gondoljuk a másikról a legjobbat, ne a legrosszabbat.

Talán most már észrevetted, de ezek a tanácsok a Bibliában elhangzott intésekre alapoznak. Fontos, hogy a pároddal tudjatok beszélgetni arról, ti hogyan vitatkoztok. Gondoljátok végig, hogyan tudnátok változtatni ezen, mi az, amit bölcsebben csinálhatnátok. (Fontos, hogy mindenki a saját szerepét gondolja végig, ne a másik viselkedését!) A folyamatos őszinte kommunikáció minden egészséges kapcsolat alapja. Fektessetek le szabályokat a veszekedésben is, és tartsátok magatokat hozzájuk! Ha kezdene eluralkodni rajtatok az indulat, akkor ezek a szabályok segítségetekre tudnak lenni. 

Lehet, hogy tudod magadról, hogy hajlamos vagy addig dédelgetni a haragodat és a sértettségedet magadban, míg pár hét múlva kirobban belőled a felgyülemlett feszültség. Ebben az esetben neked a második ponttal van problémád, és meg kell tanulnod őszintén, nem bántóan, és minél hamarabb jelezni a párodnak, ha megbántott valamivel. 

Kérjetek Istentől bölcsességet és tisztánlátást, hogy saját gyengeségeitek ismeretében bölcsen tudjátok kezelni a konfliktusokat! 

Borítókép: Roman Kosolapov | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás