2021. 01. 07.

Az amerikai püspökök kiálltak az erőszak ellen

Határozottan elítélték az amerikai katolikus püspökök a Donald Trump-párti tüntetők erőszakos behatolását a Capitoliumba, amikor a kongresszus az elnökválasztási eredményeket hitelesítette volna, számolt be róla a Catholic News Agency. Az események során már többen is életüket vesztették.

Több amerikai püspök is megszólalt a szerdai zavargásokkal kapcsolatban, amikor Donald Trump-párti tüntetők erőszakosan behatoltak a Capitolium épületébe Washingtonban.

„Csatlakozom azokhoz az emberekhez, akik elítélik azt az erőszakot, amelyet az Egyesült Államok Capitoliumánál tapasztalhattunk. Ez nem az, amik mi, amerikaiak vagyunk. Imádkozom a kongresszus tagjaiért és a Capitolium személyzetéért, a rendőrségért és mindazokért, akik a rend és a közbiztonság helyreállításán dolgoznak” – nyilatkozta Jose Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke az események után.

Az érsek hozzátette, hogy a hatalom békés átadása az egyik fő jellemzője az amerikai nemzetnek, és ebben a helyzetben is hűnek kell lenniük a demokrácia elveihez. „Egy nemzetként kell összefognunk Isten vezetése alatt” – mondta. Gomez a Boldogságos Szűz Máriára bízta az országot, míg az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának Twitter-üzenete így szólt:

„A béke ura, hallgasd meg imánkat!”

San Francisco érseke, Salvatore Cordileone közleményében kifejezte, hogy szerinte az Egyesült Államok Capitoliumát megtámadni a demokrácia elvesztése miatti félelem következtében eléggé kontraproduktív és rossz út. „A szabad és tisztességes választásokkal kapcsolatos kétségeket nem lehet orvosolni a demokratikus intézmények elleni erőszakkal. A Béke Fejedelme vessen véget ennek a viszálynak” – áll az érsek nyilatkozatában.

William Lori baltimore-i érsek is megrázónak és törvényellenesnek nevezte a tiltakozás erőszakos módját.

„Folyamatosan imádkozunk a békéért és Isten oltalmáért hazánk, törvényhozóink és mindazok felett, akik sérelmet szenvedtek ezen a szörnyűséges napon. Továbbá azért, hogy a jóakaratú, békeszerető amerikaiak szerte az Egyesült Államokban összegyűlhessenek és békét, valamint gyógyulást teremtsenek a megsebzett és megtört nemzetünkben, amely megmarad, de mindig össze kell fognunk Isten vezetésével.”

Nicholas DiMarzio brooklyni püspök is az amerikai nemzetért imádkozott Twitter-üzenetében.

„Jobbak vagyunk ennél. Olyan emberek vagyunk, akik mindig tisztelték a különbségeket. A békés hatalomátadás a demokrácia jellemzője.”

Imádkozzunk mi is Amerikáért és a békéért az egész világon!

Forrás: Catholic News Agency

Borítókép - Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz F 2021. 01. 09. 20:53

    Ugye a BLM-tüntetések idején is kiálltak az erőszak ellen, amikor a tüntetők nem politikusokat, hanem békés civileket támadtak meg?

    • Válasz Ben 2021. 01. 12. 04:43

      Á dehogy. Akkor nem várták el tőlük.