2020. 12. 29.

Újévkor kezdődik a Szent Év a Caminón

Azok az esztendők, amikor Szent Jakab apostol ünnepe vasárnapra esik, mindig különlegesek a híres spanyol zarándokúton, az El Caminón. Ugyanis csak ezekben a Szent Években nyitják ki Santiago de Compostela katedrálisának Szent Kapuját.

Emlékszem, amikor 2013-ban akkori barátnőmmel (azóta már feleségemmel) együtt jártuk az El Caminót, olvastuk a kis zarándokkönyvben, hogy az út végén található katedrálisban, Santiago de Compostelában csak Szent Évben nyitják ki a Szent Kaput. Ki is számoltuk akkor, hogy a következő Szent Év 2021-ben lesz, ugyanis Szent Jakab apostol ünnepe, július 25-e ekkor esik ismét vasárnapra, és milyen jó lenne akkor visszatérni. Ez több ok miatt nem fog megvalósulni – majd egy másik alkalommal –, de hamarosan elérkezik 2021 és a járványhelyzet ellenére természetesen a Szent Év nem marad el.

„Kiemelt időszak ez a Caminón, különös figyelmet kap Szent Jakab kultusza és az egész zarándokút.

hirdetés

A santiagói katedrális Szent Kapuját ilyenkor és csak ilyenkor, a Szent Években kinyitják és egész éven át nyitva tartják.

Santiago de Compostelában december 31-én, délután 16.30-kor kerül sor a Porta Santa ünnepélyes kinyitására” – számol be az eseményről a Szent Jakab zarándokút Facebook-oldala.

Ezúttal mi is bekapcsolódhatunk majd az alábbi linken az ünnepélyes kapunyitásba és szentmisébe, az élő közvetítésen keresztül.

 

„Kívánjuk, hogy a Szent Kapuval együtt a Gyógyulás Kapuja is nyíljon meg a világ előtt, és hozzon az újév új, kedvező fordulatokat mindenki életébe!” – írták a közösségi oldalon és mi is csak hasonlókat kívánhatunk olvasóinknak!

Forrás: Facebook / Szent Jakab zarándokút

Borítókép - Fotó: Manudomguer | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás