2020. 12. 09.

Kovács András Péter: A türelem és a bizalom a jó apaság titka

A humorra mindig szükség van, különösen a jelenlegi bizonytalan helyzetben. Kovács András Péter humorista volt a Képmás-estek vendége, ahol Szám Katalin, a Képmás főszerkesztője kérdezte őt. A beszélgetés legjobb gondolatait szemléztük.

Az interjú során szóba került, hogy Kovács András Péter előadásai során nemcsak a nevetést próbálja előhozni közönségéből, hanem önkritikát is, és ezért kicsit többek is az ő produkciói, mint a nevetés.

„Igyekszem mindig belevinni valami plusz mondanivalót. Amit feldolgozhatunk magunkban, megkönnyebbülhetünk és úgy távozhatunk. (…) Kezd összeforrni a nevemmel, hogy mindig picit elgondolkodtatok is, de ezt óvatosan kell csinálni, nem szabad túltolni, mert utána azt fogják gondolni az emberek, hogy „ez meg elveszítette a humorát”. Ugyanúgy a legelképesztőbb hülyeségeket is be kell vállalnom. Persze a végén ott van egy kis csipetnyi valami, de attól én még nagyon vicceseket fogok mondani.”

A KAP művésznéven ismert előadó kiemelte, hogy próbál mindig önazonos lenni a hétköznapi életben és a színpadon is, ezért nem jelent számára problémát az átállás. Elmondta, hogy nagyon fontos számára a család, és bár szereti a munkáját, például havi 20-nál több estét nem vállal, hogy családjára is tudjon időt szakítani.

„Ezt komoly odafigyeléssel alakítottuk ki, hogy mi az, amit még elbír a család, és mi az, ahonnan már sok. Nekem pedig nem okoz nehézséget nemet mondani, ha az az idő tényleg a család rovására menne. Régen ez nehezen ment, de már megtanultam jól kezelni.”

Hozzátette, hogy első gyerekének születésekor még tartott tőle, hogy milyen apa lesz, mert a saját apaképéből nem tudott kiindulni. Azonban a jó példák segítették ennek a kialakításában.

„Szerintem a türelmen múlik minden. Azt látom, ha minden helyzetben meg tudom őrizni a hidegvéremet, akkor nyert ügyem van. Továbbá nagyon fontos a bizalom, hogy érezzék, bármikor, bármilyen hangulatban oda tudnak jönni és kérdezhetnek vagy kérhetnek.”

A beszélgetés során a karácsonyi készülődésről, hitről és megbocsátásról is mesélt Kovács András Péter. A teljes adás lentebb tekinthető meg, míg vele készült korábbi interjúnk itt olvasható el, amelyben elmondta, hogy bár papnak készült, humorista lett belőle.

 

Forrás: Képmás

 

Borítókép - Fotó: Hegedüs Márton
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2020. 12. 09. 23:17

    ” Türelem és bizalom a jó apaság titka.” Nagyon leértékeli az apaságot erre a kettőre, holott sokkal de sokkal több kell ahhoz,hogy jó apa legyen valaki, ha csak e kettőt tartja szem előtt akkor még nem fedezte fel a jószívűséget,együttérzést,segítőkészséget,határozottságot,rugalmasságot, kötődést,érzelmet és még rengeteg dolgot.
    “Szerintem a türelmen múlik minden” A türelem egy kis dísz az apaság tortáján. Ennél még az önismeret is fontosabb,de kinek mi.
    Az ilyen mondatok és elgondolások kizárólag arra jók, hogy bepillantást nyerjünk az ember gondolkodásába. Ugyan úgy mint egy párkapcsolatnál (végül is, ez is az) nem lehet kijelentenünk,hogy mi a legfontosabb mert nagyon sok fontos dologból áll össze egy jó párkapcsolat és egy jó apa gyerek viszony is. Én inkább azt mondanám, hogy mi az amire nagyon oda kell figyelnem és tanulnom kell, mert idegen tőlem és mi az , amit a kisujjamból kirázok. Azt pl. tanulni kell, hogy nincs rossz gyerek de ez csak gyerekre érvényes, felnőttre nem. Egy gyermek nem tudja belátni a cselekedetei következményét, egyszerű világképe van (jó és rossz), a benne kialakuló rosszat, kívülre kell helyeznie (felnőttnek ez a sátán),hogy megküzdjön vele.
    Megtanítani a gyermeknek,hogy mi a hasznos és mi a káros. Önállóságra de kötődésre is nevelni. Ezeket pedig kellő önismerettel,odafigyeléssel,tanulással lehet elsajátítani és tovább adni is. (itt is mint mindig,önmagunk vagyunk a lényegesek)