2020. 11. 17.

Amikor nagy szükség van a vigasztalásra – A kórházmisszió a Covid alatt is szolgál

A járványhelyzetben is ott állnak a betegek mellett a református kórházlelkészek, bár sokszor alternatív utakat kell találniuk, hiszen a koronavírussal fertőzöttekhez csak kevés esetben jutnak be. A református.hu oldalon megjelent cikket szemlézzük.

Gál Judit, a református Kórházmisszió vezetője azt mondja: több kollégájával együtt akár reggeltől estig is a fertőző osztályon vigasztalnák a betegeket, ha erre engedélyt kapnának, hiszen minden eddiginél nagyobb szükség van a lelki segítség nyújtására. A családok ugyan igényelnék, hogy a lelkészek ott lehessenek a haldoklók mellett, de erre sincs mindig lehetőség.

A koronavírus-járvány második hulláma nem mindennapi terheket ró az országra. Sokan félnek, mert a vírus válogatás nélkül szedi áldozatait, emberek halnak meg és családok omlanak össze. Az egészségügyi dolgozók a végletekig kimerültek. Ebben a szorongató helyzetben kell támogatást nyújtania a Magyarországi Református Egyház harmincnyolc kórházlelkészének a frontvonalon.

A normál kórházakban a biztonsági előírásokat betartva, maszkban, kesztyűben bemehetnek a betegekhez a lelkészek, bár a közvetlen érintést mellőzni kell – mondja Gál Judit kórházlelkész.

hirdetés

Megszűntek viszont a kórházi istentiszteletek, mert a fertőzésveszély miatt nem lehet egy térbe összehívni az embereket, így legfeljebb kórtermi áhítatokat tarthatnak.

Számos helyen áttértek a telefonos kapcsolattartásra és lelkigondozásra. Azonban azoknál, akik lélegeztetőgépen vannak, erre sincs lehetőség. Gál Judit azt mondja:

Jézus hitet, jelenlétet és kitartást kíván az embertől, a lelkészek pedig saját egészségüket nem féltve vigasztalják a betegeket és az egészségügyi dolgozókat a kórházban, mert most erre van a legnagyobb szükség.

A teljes cikket elolvashatod itt: Református.hu

Borítókép - Fotó: Carmenmurillo | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás