2020. 10. 30.

Újabb tüntetések, kitartó életvédők – pénteki összefoglaló

Folytatódtak az abortusz- és életpárti tüntetések Varsóban, míg a lengyel államfő, Andrzej Duda pénteken bejelentette az abortusz feltételeit módosító tervezet benyújtását. Közben itthon többdimenziós életpárti tüntetésre hívják a magzatok jogaiért küzdő szervezetek az embereket. Összefoglalónk a pénteki lengyel helyzetről.

Nem csillapodtak az indulatok Lengyelországban pénteken sem. A Nők Sztrájkja nevű feminista kezdeményezés szervezésében hatalmas tömeg gyűlt össze Varsóban péntek este, hogy a nők jogaiért tüntessenek.

„Sokan utaztak a fővárosba a tüntetésekre, de életvédőkből is rengetegen jöttek templomokat védeni. Az este folyamán eddig volt már pár verekedés, de komolyabb atrocitás egyelőre nem történt, azonban sajnos még ez is előfordulhat. Bár a focidrukkerek a mi oldalunkon állnak, de sajnos sokat balhéznak. A tüntetők nagyon obszcének.

A templomok előtt az életvédők állandóan őrt állnak és rózsafüzért imádkoznak”

– számolt be a helyszínről bloggerünk, Meuwissen Lídia Lelle, aki korábban már mesélt a lengyelországi körülményekről a 777-nek.

hirdetés

Azt is hozzátette, hogy a lengyelek nagyon hálásak a „Köszi Anyu” életpárti tüntetésért, amelyben a Hit Rádió, a Protest és a ProLife Hungary hív minket közös kiállásra a magzatok jogaiért. A kezdeményezéshez kevesebb mint 24 óra leforgása alatt több mint ezren csatlakoztak a Facebookon.

A beszámolók és a felvételek szerint több százezren is lehettek pénteken este Varsóban a tüntetők. Információink szerint a jelenleg is tartó vonulás utolsó célpontja a korábbi miniszterelnök, a jelenlegi kormánypárt meghatározó alakjának, Jaroslaw Kaczynskinek a háza, amelynek környékét nagy erőkkel védik a rendvédelmi szervek.

A pénteki eseményekhez tartozik, hogy Andrzej Duda lengyel államfő bejelentette az abortusz feltételeit módosító tervezet benyújtását. A javaslat szerint az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik. A lengyel államfői hivatal honlapján olvasható nyilatkozat szerint a tervezet összhangban van a beteg magzatok művi vetélését alkotmányellenesnek minősítő, a minden embernek életjogára hivatkozó múlt heti alkotmánybírósági döntéssel.

Az alkotmányellenesnek talált előírás lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok „nagy valószínűséggel” megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az így megfogalmazott kivétel alapján tavaly több mint ezer terhességmegszakítást hajtottak végre, a leggyakrabban Down-szindrómás magzatokon.

A szóban forgó kivételen az államfői javaslat szerint úgy szűkítenének, hogy ez csak az úgynevezett letális károsodásokra vonatkozna, vagyis akkor tenné lehetővé az abortuszt, ha a prenatális vizsgálatok „magas valószínűséggel” megállapítják: a gyermek holtan fog megszületni, illetve olyan károsodással, amely „elkerülhetetlenül és közvetlenül” a gyermek halálát okozza az alkalmazott terápia ellenére.

Imádkozzunk a lengyelországi békéért!

Forrás: MTI

Borítókép - Fotó: Meuwissen Lídia Lelle
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás