2020. 10. 29.

„Példátlan agresszióval van dolgunk Lengyelországban” – döbbenten figyeli az eseményeket a krakkói érsek

Feminista mozgalmak által szervezett tüntetések és templomok elleni támadások kezdődtek Lengyelországban, miután múlt héten az alkotmánybíróság  alkotmányellenesnek minősítette a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. A témával a 777 több írással is foglalkozott, többek között Varsóban  élő kollégánk is beszámolt a történtekről. Ezúttal a krakkói érsek szavait idézzük, akit megdöbbentett a példátlan agresszió.

„Valami épp megtörik társadalmunkban, valami nagyon rossz történik” – mondta el véleményét lengyel újságíróknak a folyamatban lévő tüntetésekről Marek Jędraszewski krakkói érsek, metropolita, aki a történteket látva elmélkedésre, megfontoltságra és imára szólított fel. Lengyelországban az elmúlt napokban 22 alkalommal törtek be a szentmisékre, 79 alkalommal rongáltak meg templomot. 

„Mindez arról tanúskodik, mennyire nem értjük, hogy mi az ember, mi az élet a fogantatástól a természetes halálig. Mintha ez az alapvető érzékenység bizonyos körökben megszűnt volna létezni és működni. Továbbá példátlan agresszióval van dolgunk Lengyelországban, a templomok és a szent helyek szentségét megsértik” – nyilatkozta az érsek a lengyel médiának.

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Marek Jędraszewski külön kitért arra, hogy a Szent II. János Pál pápa születése 100. évfoldulója alkalmából készített szabadtéri kiállítást is megrongálták a tüntetők, többek között a Karol Wojtyła fényképét tartalmazó tablót is, melyen édesanyja tartja őt, és amelyre ezt írták „a nők pokla”.

„Istenem, ha Emilia asszony nem akarta volna megszülni gyermekét – márpedig az ő várandóssága veszélyeztetett volt – akkor nem élt volna ez a nagyszerű ember, egész lengyel történelmünk legnagyobb személyisége, nem is beszélve a világ és az Egyház történelméről” – mutatott rá az érsek, aki arra is kitért, hogy a feministák az imádkozó pápa fényképére SS-jelképet festettek.

Ez annak bizonyítéka, hogy valami megtörik társadalmunkban, valami nagyon rossz történik. Ezen a lengyel nemzet legegészségesebb szövetének megmentése érdekében mindenkinek el kell gondolkodnia. Az erkölcsi szövet ez, melyért annyira aggódott és küzdött Szent II. János Pál, amikor pap, krakkói püspök és bíboros, majd amikor pápa volt.”

A krakkói metropolita felelevenítette a szent pápa 1991-es lengyelországi zarándoklatát is, melynek során II. János Pál a Dekalógus útján zarándokolt, azt hirdetve, hogy máshogy, a Tízparancsolat adta alap nélkül nem lehet felépíteni hazánk valódi szabadságát, valódi boldogságát.

„A Dekalógus, amely a negyediktől a tizedik parancsolatig ugyanazt mondja, mint amit a természettörvény is kifejez, azaz hogy a másik ember életével való törődés és a másik ember életéért való felelősség mindannyiunk legszentebb kötelessége. Nagy reflexióra van szükségünk ebben a tekintetben, az oktatási szférában is nagy körültekintésre van szükség, és ami a híveket illeti, nagy imádságra a tömeges megtérésért”.

Forrás: GOSC

Fordította: Schaffler Ágnes

Borítókép - Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 29. 14:48

    „ha Emilia asszony nem akarta volna megszülni gyermekét – márpedig az ő várandóssága veszélyeztetett volt – akkor nem élt volna ez a nagyszerű ember” A másik oldala az érmének,hogy ha nem lett volna abortusz akkor lehet született volna egy második Hitler. Ne érts félre,semmi bajom a pápával és nem támogatom az abortuszt sem,csak az idézet logikájával játszottam.
    „másik ember életével való törődés és a másik ember életéért való felelősség mindannyiunk legszentebb kötelessége.” Ez nagyon szép és ugyan olyan (nagyon) rettenetesen valósítjuk meg a magunk érdekeit nézve.

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 02. 08:59

    ” Hitler a Sátán embere volt.” Fogalmad sincs Hitler életéről,hogy kik tetté ilyenné. Jobban járnánk,ha nem egy festett külső ellenségben látnánk a problémát,hanem magunkba néznénk,önvizsgálatot tartanánk és elkezdenénk végre odafigyelni a következő generációra. Ehelyett kitalálunk egy külső ellenséget és vele harcolunk. Sátán megtestesítése a keresztények menekülésének a módja. Nézz magadba és javítsad magadat,csakhogy ezt nehéz megcsinálni,ezért egyszerűbb egy külső ellenségre fogni. Így sosem fogunk megváltozni,te sem.