2020. 10. 26.

“Nem változott az egyház álláspontja a homoszexualitásról” – közleményt adtak ki az ukrán püspökök

Az ukrán püspöki kar médiabizottsága közleményben reagált a Francesco című dokumentumfilmre, amelyben Ferenc pápa kifejezte véleményét az azonos neműek kapcsolatának polgári jogi elismeréséről. A katolikus püspöki kar pontosan arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyház tanítása a homoszexuális kapcsolatokat illetően nem változott. A 777 szerkesztői addig nem reagálnak az egyházfő szavaira, amíg nem láttuk teljes egészében a dokumentumfilmet.

“Október 21-én a Római Filmfesztiválon bemutatták a „Francesco” című dokumentumfilmet, ahol Ferenc pápa a személyes véleményét fejezi ki “az azonos neműek kapcsolatának polgári jogi elismeréséről”. Ezzel kapcsolatban emlékeztetünk arra, hogy a katolikus egyház tanítása a homoszexuális kapcsolatokat és azok jogi elismerését illetően változatlan marad. Ezt számos dokumentum bizonyítja.

A Hittani Kongregáció világosan kijelenti „Az azonos neműekről” című 2003-as dokumentumában: „Az Egyház tanítja, hogy a homoszexuális személyek iránti tisztelet semmiképpen nem vezethet a homoszexuális magatartás jóváhagyásához vagy a homoszexuális együttélések törvényes elismeréséhez. A közjó követeli, hogy a törvények ismerjék el, támogassák és védelmezzék a házassági együttélést mint a társadalom alapvető sejtjének, a családnak alapját.”

hirdetés

Ami a homoszexuális hajlamú embereket illeti, Ferenc pápa mindig irgalommal teli szavakkal beszél róluk; irgalommal, mely „az igazságosság teljessége és Isten igazságának legragyogóbb megnyilvánulása” (Amoris Laetitia 311). Ennek megerősítését jelentik szavai: „Mindannyian emberek vagyunk, méltóságunk van, és ha valakinek ilyen vagy olyan hajlama van, az nem fosztja meg emberi méltóságától”.

Ferenc pápának „A szeretet öröme” (Amoris Laetitia) kezdetű apostoli buzdítása hangsúlyozza a homoszexuális kapcsolatokat a házassággal egyenlővé tenni szándékozó javaslatokkal kapcsolatban, hogy „nincs semmi alapja annak, hogy hasonlóságokat vagy akár csak távoli analógiákat lehetne megállapítani az egyneműek együttélése és Istennek a házasságra és a családra vonatkozó terve között” (Amoris Laetitia 251).

Foglaljuk imáinkba Egyházunkat és a Szentatyát!”

+Vitalij Krivickij SDB
Az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia
médiabizottságának elnöke

Forrás: KMC Média

Borítókép - Fotó: Rinofelino/Dreamstime
Hírek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 27. 15:56

    “Istennek a házasságra és a családra vonatkozó terve között” Először is ezt az “Isten terve” gondolatot azonnal kisöpörném a köztudatból. nem azért,mert Istennek nem lehetnének tervei,hanem mert Isten tervét egyedül Isten ismeri és semmi szükség arra,hogy mi emberek próbáljunk rájönni ere,mert úgy sem sikerül. Ahhoz,hogy ez sikerüljön,olyan rálátásunk kellene,hogy legyen amilyen rálátása Istennek van,szerinted van nekünk ilyen?
    Az emberi logikánkkal – amit tulajdonképpen nem is tudunk irányítani,hisz sokkal mélyebben gyökerezik,mint hisszük – megalkotott véleményünket állandóan kivetítjük Istenre és azt mondjuk “ez Isten akarata”. Ezek nagyrészt hasznosak és előre mutatóak de van bennük sok olyan,ami bár jónak tűnik de inkább árt,mint használ. Nem szabad elfelejteni azt sem,hogy egy közösséget többféle módon lehet összekovácsolni. Lehet ez egy közös ellenség (Sátán) lehet ez egy közös vágy (szeretet) és lehet egy közös erkölcsi útmutatás is (Isten akarata).
    Én nem Isten akaratát akarom cáfolni (“legyen meg az Isten akarata”) hanem azt,hogy a hangsúlyt jobban áttenném a közösség és az egyén akaratára,mert sokkal jobban átlátható.
    Használd a heti mottó logikáját: “Ha valaki nem képes hátsó szándék nélkül fordulni földi kedvesei felé,….” azaz foglalkozzunk inkább magunkkal,neveljük,tanítsuk magunkat a többi pedig kikerülhetetlenül (!!) következik ebből.

  • Válasz Jankó Dániel 2020. 10. 27. 23:23

    Kedves Szerkesztőség!

    Érdeklődnék, hogy az Örményországban történtekről, mikor olvashatunk állásfoglalást, beszámolót? Számíthatunk határozott kiállásra az ott élő keresztény testvéreink mellett? Bevallom, kicsit csalódott vagyok, hogy erről még mindig nem esett itt szó és nem történt egy olyan erőteljes és nyakas vélemény nyilvánítás, amit általában itt a blogon tapasztaltam.

    Üdvözlettel: Jankó Dániel