2020. 10. 17.

„Bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan” – Bagdy Emőke

Az utóbbi napokban többen támadták Bagdy Emőke pszichológust, amiért a Magyar Nemzetnek adott interjújában az óvodáskori érzékenyítés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mi is beszámoltunk róla, hogy virtuális petíciót indítottak a szakember védelmében, amely már 35 ezer kitöltés felett jár. A pszichológus közösségi oldalán tett közzé egy közleményt, amelyet most változtatás nélkül közlünk.

„Az elmúlt időszak, személyemmel kapcsolatos sajtóvisszhangjaira reagálva az alábbi közleményt adom ki.

  1. A szóban forgó mesekönyvről az újságírói kérdésre reagálva válaszoltam csupán, mivel a könyvet nem ismertem korábbról.
  2. Válaszomban szakmai megközelítéssel éltem, amelyet jelenleg is fenntartok, egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott.
  3. Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom.
  4. Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával.

  5. A többségtől való különbözősége alapján bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan.

Fenti álláspontom csak változtatások nélkül, teljes egészében közölhető. Továbbiakban, ebben a témában nyilatkozni nem kívánok, csakis szakmai fórumokon, kollégákkal történő munkában leszek nyitott érdemi megbeszélésre.

Megértésüket köszönöm!

hirdetés

prof. dr. Bagdy Emőke”

Forrás és fotó: Bagdy Emőke Facebook-oldala

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 17. 15:04

    Az interjúval kapcsolatban nincs véleményem.Ami megmozgatott az :
    “A többségtől való különbözősége alapján bárki megbélyegzése..” “.. más emberek kirekesztéséhez vezet,, elhatárolódom.”
    Rengeteg kirekesztő gondolatot olvastam itt a blogban,a Bibliában és a hozzászólásokban is. Írok párat.
    1. “Senki sem juthat az Atyához,csak én általam” Itt legtöbben ezt Jézussal és a keresztény vallással azonosítják. De észre veszed azokat a kirekesztetteket is akik önhibájukon kívül,nem ismerik egyiket sem?
    2. “Csak a keresztények üdvözülhetnek” Hasonló az elsőhöz de itt az üdvösség van közép pontban. Itt úgyszintén kirekeszti a többi vallási csoportot de legfőképpen az egyes emberre vonatkoztatják.
    3. “Csak az tud igazán élni,aki Krisztusban él.” Ez is kirekesztés,mert ha nem vagy a körömben(Krisztusban),akkor azon kívülre rekesztelek illetve rekeszted magad.
    Sajnos ez azt bizonyítja,hogy mindenhol folyik a különbözőségek kirekesztése,amit mi emberek el sem tudunk kerülni. Talán a különbség abban van,hogy mire vagyunk érzékenyek,mi lett általánosan elfogadott és mi az amit észre veszünk. A múltkori cikketekben három olyan idegen szó volt ami az agyszerű ember számára érthetetlen. Már ott írtam,hogy vajon kinek szólt a cikk,mert Mari nénit kirekesztettétek e miatt.
    Valószínű,hogy a kirekesztés/megbélyegzés is olyan mint az úszó jéghegy, csak tíz százalékát érzékeljük holott sokkal többről van szó. Azonban ez nem jelenti azt,hogy ne lehessen ellene küzdeni,csak azt,hogy mielőtt bírálsz,nézz magadba és elemezz.
    Összefoglalva: nem támogatom a kirekesztést csak arra hívnám fel a figyelmet,hogy észrevétlenül és tudattalanul,mi magunk is kirekesztünk. Kirekesztés van a Bibliában,kirekesztést tanítunk és azt alkalmazzuk is. Elkerülhetetlen de minimálisra csökkenthető. (tehát vedd észre magadon te is,és korrigáld,ha tudod)