2020. 10. 12.

Ismerni szeretnélek, Istenem! – Szent Ágoston vallomása

Szent Ágoston vagy más néven Augustinus híres műve a Vallomások minden keresztény számára kötelező olvasmány lehetne. Különösen fantasztikus az, hogy néhol írása imába fordul át, ahogyan azt a következő megkapó részletben is olvashatjuk.

Ismerni szeretnélek, ismerni, úgy, amint Te, én ismerőm, ismersz engem. Te vagy lelkem erőssége. Menj be lelkembe, igazítsd magadhoz, hogy szeplőtelenül, redőtlenül a tied lehessen. Ebben reménykedem, ezért beszélek, ez a remény az én egyetlen igazi örömöm. Ami az élet egyéb dolgait illeti, az a szabály, hogy rendesen egy könnyet sem érdemel amit keservesen megsiratnak, s keservesen siratni kellene, ami után könnyet sem ejtenek.

Te Uram az igazságot szereted. „Aki cselekszi az igazságot, világosságra jön” (Róm 3,21). Én cselekedni akarom Uram az igazságot e vallomásban. Szívem rejtekében is színed előtt, meg írásomban is mindenek szeme láttára.

Borítókép: Unsplash
Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 12. 23:55

    „Ismerni szeretnélek, ismerni, úgy, amint Te” Ez gyakorlatilag kizárt. Míg mi a magunk komplexusos szűrőjén keresztül nézzük a világot és próbáljuk megérteni magunkat addig Isten az egészet látja,tisztán,szeretetben. Azt kívánni,hogy az Ő ismeretével ismerjük őt azt jelenti,hogy nem vagyunk tisztában Isten hatalmával,szeretetével és tökéletes látásmódjával.
    „Te vagy lelkem erőssége.” Ez még jó is lehet,ha jól használod. Ám a rossz használatra is volt és van példa amiket nem írok le,biztos tudsz te is párat.
    „Menj be lelkembe” Nem kérünk olyat ami már megtörtént,ha pedig ezt nem veszed észre,mélyedj el jobban.
    „egy könnyet sem érdemel amit keservesen megsiratnak” Emberek vagyunk és ezen semmi nem változtat (mert Isten embernek teremtett bennünket) és ez azzal jár,hogy megsirassuk amit meg kell siratnunk. Isten pontosan tudta,hogy az emberi természet mivel jár (igaz?),ahhoz pedig az önállóság szabadsága (hisz Isten szeretete feltétel nélküli,igaz?) és az élet minden dolga együtt jár,ebben benne van a könny,nehézség,betegség,stb. (és a vágy,hogy olyannyira közel kerüljünk hozzá,amennyire lehet.)
    Ám ezzel a vággyal óvatosan,mert nem biztos,hogy a módszerek amiket használunk,jók.
    Vagy ahogyan egy bölcs mondta:”Isten megadja nektek amire szükségetek van”. (ezt a gondolatom felejtsétek el,csúnya dolog a gondolataimat igazolni valakivel)
    Kívánom,hogy légy olyan közel Istenhez,amilyen közel szeretné Ő,hogy legyél.