2020. 10. 09.

Idén is több ezren önkénteskednek október második hétvégéjén

Bár a járványhelyzet nem könnyíti meg az olyan hagyományos önkéntes akció lebonyolítását sem, mint a három történelmi keresztény egyház szervezésében megvalósuló 72 óra kompromisszum nélkül program, de idén is rengetegen csatlakoztak az eseményhez. A csütörtöki megnyitó után pénteken már az ország több pontját ellepték a „72 órázók”.

Csütörtökön este a hivatalos megnyitón Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Egyház Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, köszöntőjében Ferenc pápa legújabb, „Mindannyian testvérek vagyunk” című enciklikájáról ejtett néhány szót, amelynek fő üzenete, hogy mindannyiunk otthona a Föld, és nem szabad közönyössé válnunk egymás iránt.

„A 72 óra pont az a bátorítás, amelyre szükség van ahhoz, hogy tegyünk a mellettünk élőért, a környezetünkért. Nagyon fontosnak tartom, hogy a program a járvány ellenére is megvalósul, hiszen a 72 óra egy nagyszerű keretet ad a fiataloknak a kreatív segítségnyújtáshoz. Arra kérem a résztvevőket, hogy ne csak most, hanem máskor is tegyünk jót a saját környezetünkben, és azt kívánom, hogy lelket felemelő, bátorító tapasztalatként éljék meg a következő napokat, és, hogy tudják ezt a lelkületet másoknak is továbbadni” – mondta a püspök.

Szloboda József, a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese szerint elsőre talán megdöbbentőnek tűnik, hogy ez a program kompromisszumok nélkül valósul meg.

hirdetés

„A 21. század mindig a kompromisszumot keresi, vannak azonban helyzetek, amikor nincs helye a kompromisszumnak, például amikor tennünk kell a világért, egymásért.

Ezt a lelkületet viszont már fiatalon el kell sajátítani. Nem vagyunk korlátok közé szorítva, hiszen az Úr mindig látja, mit teszünk. A 72 óra nagyszerű lehetőség, hogy a fiatalok példaként és bizonyosságként tegyenek tanúságot a világnak Istenről” – buzdított az esperes.

Dr. Lackner Pál, nyugalmazott evangélikus tábori püspök kiemelte, hogy a mai atomizált társadalomban minden közösségépítés üdvözlendő, bármennyire is ellene megy a korszellemnek. Azt kérte a fiataloktól, hogy a 72 óra alatt jusson eszükbe a 72 tanítvány is, és ne csak jót tegyenek egymásért, hanem Krisztus tanítványaként tegyék ezt.

Pénteken aztán már az ország több pontján is önkéntes fiatalok kezdték meg szolgálatukat. A közösségi oldalakon megosztott képekből szemezgettünk:

A Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium egyetemistái az őszi kerti munkában segítettek.

Fotó: Ifjúsági Iroda – DNyEm

A Szent Bazil Oktatási Központ önkéntesei az intézményt és környezetét varázsolták szebbé.

Fotó: Szent Bazil Oktatási Központ

Kiskőrösön a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium hittanosai pedig a temetőben orosz katonák, valamint egy 48-as honvédtiszt sírját tették rendbe.

Fotó: KEVI

Forrás és fotók: Facebook / 72 óra kompromisszum nélkül

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz envagyok 2020. 10. 11. 22:26

    Tavolsagtartassal is lehetne kerteszkedni, meg fenykepezkedni. Ha testvérek vagyunk, miért nem tudunk ennyit megtenni egymásért?