2020. 10. 05.

„Isten folyamatosan szól hozzánk igéjén keresztül ma is”

Szeptember elején indítottuk el „Olvasd el az Újszövetséget a 777-tel!” című kezdeményezésünket, amelyhez bő egy hónap alatt már több mint 3000 fő csatlakozott. A kihívás kitalálójával, Herényi Márk Barnabással beszélgettünk az eddigi tapasztalatokról, és többek között arról is, hogy miért érdemes bármikor becsatlakozni.

Mennyire lepett meg, hogy ilyen sokan csatlakoztak már a közös Újszövetség-olvasáshoz?

Amikor ebbe az egészbe belefogtunk, akkor

úgy gondoltam, hogy ha 4-500 fő csatlakozik a kezdeményezéshez, az már egy nagyon jó szám lenne. Ehhez képest már két nap alatt átléptük a kétezret!

Úgyhogy számomra már ez egy jó visszajelzés volt; úgy tűnik, van igény az Ige jobb megismerésére. Azóta is elég sok visszajelzést kaptunk az olvasóktól, főleg azt szokták kiemelni, hogy mennyire jó, hogy most ennyien együtt olvassuk az Újszövetséget, és nem egyedül kell haladniuk. Így az olvasás egy közösségi élmény is egyben. Szerintem sokaknak számít az is, hogy rendszert adunk az olvasáshoz.

hirdetés

Azt már az elején írtad, hogy nem a szokványos rendszerben haladunk majd. Mit lehet tudni a koncepcióról?

Amikor először olvastam el a teljes Bibliát, azt a Szent András Evangelizációs Iskola beosztása szerint tettem, amely az egymásra épülő könyveket egymást követően veszi sorban, logikus sorrendben. Például Lukács evangéliumát követi az Apostolok cselekedetei, amelyet szintén ő írt. Ez a beosztás adta a könyvek sorrendjének az alapját a mi kihívásunkban is. Bízom benne, hogy a nem megszokott sorrend szintén segíti azt, hogy az olvasás folyamatosan egy különleges élmény tudjon maradni.

Valószínűleg az is különleges élmény az olvasóknak, hogy egyre több lelkipásztor osztja meg gondolatait a részek kapcsán. Ez számodra milyen visszajelzés, hogy ők is fontosnak tartják ezt a kezdeményezést?

Sok ismerős atyát és lelkészt felkértünk az elején, de a nagy részük nagyon elfoglalt volt, és nem tudták vállalni, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben. Ekkor az olvasóink segítségét kértük, hogy ha van olyan ismerősük, aki szerintük szívesen segít, akkor adjanak hozzá kontaktot.

Volt olyan olvasónk, aki több mint húsz lelkésznek, diakónusnak, papnak írt, és a legtöbben, akik segítenek az elmélkedések írásában, azok rajta keresztül jutottak el ebbe a kezdeményezésbe.

Úgy látom, mindenki, aki így is a kezdeményezés része, nagyon szívesen segít. Külön öröm, hogy ennyi új, a 777-tel korábban nem együttműködő lelkipásztor csatlakozott a kihíváshoz és jó tőlük ennyi különböző stílust olvasni.

Milyen bátorítást adnál annak, akinek egy kicsit esetleg lankadt a figyelme így egy hónap után, miért tartson ki év végéig?

Nagyon fontosnak tartom, hogy Isten Igéje élő ige, amely által folyamatosan szól hozzánk ma is. Azt gondolom, hogy az Újszövetség egy olyan alapmű, amely alapjaiban határozza meg keresztény hitünket. Hiába olvastam már el jó párszor a Bibliának ezt a részét, újra és újra olvasok olyan részeket, amelyeket korábban mintha észre se vettem volna. Ezekben pedig annyira tisztán lehet meglátni Istent, mint semmi másban. A felépítésnek fontos része, hogy újra és újra jöjjenek ismerős részek. Az evangéliumok el vannak osztva, szinte egyenletesen, tehát folyamatosan visszatérhetünk Jézus életéhez. Talán ezek az ismerős történetek újra lendületet adhatnak a kevésbé ismert részek után.

Akkor folyamatosan csatlakozhatnak új emberek is a kezdeményezéshez…

…és ennek nagyon örülünk, szívesen látunk mindenkit! Szerintem ha valaki csak az utolsó 30 napra, vagy akár most, egy hónap elteltével csatlakozik be, akkor a kezdeményezés különlegességét ő is át fogja tudni élni.

A kezdeményezés Facebook-csoportjához itt lehet csatlakozni!

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás