2020. 09. 25.

Van pajzsod – használd!

Tüzes nyilak minden egyes nap készülhetnek ellened, bombázva az elmédet vagy a szívedet. Ne van hatalmad arra, hogy ne engedj teret nekik! “Vegyétek fel mindenképpen a hit pajzsát, amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát.” (Ef. 6:16.) Révész Szilvi író és előadó, korábbi OFFLINE vendégünk gondolatát szemlézzük.

A tüzes nyilak célja, hogy összezavarjanak, elbizonytalanítsanak, eltereljenek attól, ahol, amiben lenned kellene. Többnyire váratlanul, felkészületlenül érnek, és személyre szabottak. Egy cinikus megjegyzés, indulatos válasz, egy aggodalmas gondolat, egy kellemetlen helyzetből fakadó szégyenérzet… Számtalan formában testet ölthetnek, hogy eltereljenek attól, amit ma tenned kell, amire koncentrálnod kell – vagy épp a pihenéstől, megnyugvástól, feltöltődéstől.
Ne engedj teret nekik! Ismerd fel és hatástalanítsd őket azzal, hogy nem adsz teret nekik az elmédben, nem gondolod végig, nem futtatod újra, nem szállsz be a vitába, nem magyarázkodsz. Ezekkel csak tovább táplálnád a tüzet.
Ne feledd: “Ha elfogy a fa, kialszik a tűz” (Pb. 26:20.)
Az Úr a te pajzsod!
 
 

hirdetés
Borítókép - Fotó: Jeffrey Banke | Dreamstime.com
#csakegygondolat Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 25. 12:49

    Ezt nagyon könnyű leírni és elméletben mindenki meg tudja valósítani,ám a gyakorlat azt hozza,hogy hiába tudom mi a jó,mégsem azt teszem. Értelmes ember ilyenkor elgondolkodik,hogy akkor mi mozgatja a cselekedeteit,vágyait.Mert bár tudja,hogy ha megveri gyermekét azzal csak azt tanítja neki,hogy az agresszióval lehet elérni a célomat. Így szavak nélkül (is) neveljük gyerekünk tudat alatti viselkedés mintáit amit aztán felnőttként rossz esetben tovább ad.
    Tehát nem a külső körülmények zavarnak meg bennünket és nem onnan érkeznek a “tüzes nyilak” hanem a tudatunkból. Egy egészséges ember mikor Isten büntetéséről hall,belül érzi,hogy ez badarság és nem hagy nyomot benne. Ha azonban a szülei téves képpel rendelkeznek,ezt átadják a gyerekeiknek is,akik e mintát követik.Nem azt,hogy hiszik feltétlenül,hogy Isten büntet,hanem,hogy a büntetés helyén való.
    “Egy cinikus megjegyzés” Akinek nincs kellően egészséges önismerete ezt szintén rosszul éli meg de nem a megjegyzés a hibás,az csak aktiválja a programot.
    “Ismerd fel és hatástalanítsd őket azzal, hogy nem adsz teret nekik az elmédben” Ez a gondolat egész jó de a teret nem engedést,hogyan kell megvalósítani?? Azt már nem írja. Szerintem az egyik módszer az -ami elég fárasztó lehet sokaknak -,hogy légy együtt érző,képzeld magad a másik helyébe. Képzeld azt,hogy amit teszel,mondasz,azt magadnak teszed,mondod. Ehhez nagy önismeret,józanság és nagyon sok bölcsesség kell.
    Azt mondta valaki,hogy nem Isten hiányzik az emberekből,hanem az együtt érzés. Az,hogy mit gondolsz Istenről,legnagyobb részt rád tartozik,ezt megélheted ahogyan akarod. Kiélni viszont ne éld ki minden gondolatodat.És az isten szerelmére,dolgozz magadon és légy együtt érző!