2020. 09. 22.

Mi az a FoMO, és miért érint téged is?

FoMO (Fear of Missing Out) – A lemaradástól és/vagy kimaradástól való félelem. Ha azt hiszed, hogy számodra ez ismeretlen fogalom, akkor az alábbi cikk rá fog világítani, hogy mind érintettek vagyunk.

Andrew Przybylski brit pszichológus, a téma egyik legelső kutatója, valamint a speciális FoMO kérdőív megalkotója így definiálja a fogalmat: átható félelem attól, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk. A fogalom már annyira ismert a társadalmunkban, hogy magyar film is készült ezzel a címmel.

Biztos veled is előfordult már: éppen egy kellemes estét töltesz a családoddal, amikor a telefonodon látod, hogy az ismerőseid buliba készülődnek; vagy éppen ketten is bejelentkeztek egy izgalmas koncertről vagy egy távoli ismerősöd esküvőjéről. Te pedig nem vagy ott. Az addigi kellemes élményeid szertefoszlottak, hiszen úgy tűnik, mások sokkal jobban érzik magukat.

A FoMO a lehetőségek sokasága miatt elkerülhetetlen veszteség érzése, és mindenkinél egy kicsit másképp jelentkezik. Egy biztos: megmérgezi a jelent és megakadályozza, hogy megéld a pillanatot. Mindig a következő élményt, a következő bakancslistás, Instagramon felfedezett helyet kergetjük és állandó elégedetlenség, üresség lesz bennünk.

hirdetés

Mert valaki mindig jobban szórakozik nálunk. Valaki mindig szebb helyre ment nyaralni. 

A technológiai fejlődésnek köszönhetően soha nem volt még tudomásunk egyszerre ennyi programról és lehetőségről. A probléma csak az, hogy mi emberek maradtunk és nem tudunk mindenhol ott lenni. Az érzékeinket viszont becsapjuk, és szembesülnünk kell vele, hogy „mennyi jó dologról maradunk le”. 

„Baumeister és Leary közismert „valahova tartozás” elmélete alapján az embereknek alapvető szükséglete, hogy támogató és pozitív emberi kapcsolatokat tudjanak kialakítani, fenntartani. Ezek a tartós kapcsolatok kihatnak a szubjektív jóllétünkre. Egészségesebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat, ha tudjuk, hogy van kire számítanunk.” – olvashatjuk a mindset pszichológia oldalán. A szakértők szerint a társaink elutasítása, a kirekesztés hatással van a szervezetünkre is, megnő a kortizolszintünk, ami blokkolja az immunrendszerünket.

Ugyanezt a hatást váltja ki az online „elutasítás” is.

Bár a közösségi médiának számtalan előnye van, komoly negatív hatásai is vannak, úgy mint a szorongás, stressz és önértékelés-vesztés. A James W. Thomson reklámügynökség FoMO-ról végzett kutatása alapján a fiatalok hetven százaléka (!) szembesül ezekkel a negatív tapasztalatokkal nap mint nap, pusztán a közösségi oldalak használatán keresztül.

A szakértők szerint a következők segíthetnek, hogy megtörjük a FoMO életünkre gyakorolt hatását: „Ha tisztában vagyunk vele, mit akarunk az élettől, stabil az értékrendünk, és ismerjük saját képességeinket, akkor a „lemaradok valamiről” problémakör automatikusan megoldódik.”

Mi ezt nem tudjuk máshogyan lefordítani, mint úgy, hogy a FoMO ellenszere a Krisztusban megtalált stabil identitás. Ha tudom, kihez tartozom, mi a célom az életben – mi Isten terve velem – és milyen képességeket kaptam tőle, akkor nem fogok azon aggódni, hogy miről maradok le, hanem boldogan és hálával tudom fogadni az adott pillanat örömeit és nehézségeit is. 

Borítókép: Marchmeena | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás