2020. 09. 17.

,,Mindenki tapasztalja, hogy van bennünk szexuális vágy” – Nagyné Végh Csenge

Mit tanít a Biblia a szexualitásról? Milyen mítoszok övezik a házasság előtti tisztaság témakörét? Hogyan lehet keresztényként minderről rosszul és károsan beszélni? A 777 ONLINE új beszélgetésében ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ Nagyné Végh Csengével, az Egytestté YouTube-csatorna vloggerével.

A szexualitásról sokféleképpen lehet beszélni és sajnos keresztényként is belecsúszunk abba a hibába, hogy tiltásokban és parancsolatokban beszélünk. Az Egytestté vloggere, Nagyné Végh Csenge szerint ez felerősítheti azt, hogy a szexualitást egyfajta bűntudattal társítsuk. 

„Az erkölcsi törvények, amelyeknek engedelmeskednünk kéne olyanok, mint a sín a vonatnak. Ez az út, amelyen haladni kellene, a motor és az üzemanyag pedig az evangélium. A keresztyéneknek nem tesz jót az, ha csak annyit mondasz: „haladjál már, haladjál már!” Viszont nem adsz nekik sem motort sem üzemanyagot. Rengeteg keresztyén így éli az életét, hogy oda van téve a sínre: „tessék, itt kellene menni”, de nem kapja meg az üzemanyagot hozzá. Nem kapja meg az evangéliumot, vagy nem hallotta vagy még nem esett le neki.”

Gyakori kérdés, hogy hol ír a Biblia a házasság előtti szexualitásról. Csenge szerint erre lehet egy száraz választ is adni, amelyben igeszakaszokkal alapozzuk meg állításunkat, de lehet egy átfogóbb képről is beszélni:

„A Bibliának átfogó képe van a házasságról, és általában a férfi-nő kapcsolatról. Mindenki tapasztalja, hogy van bennünk egy vágy. Kiben erősebben, kiben gyengébben. De az emberben azért ott van a vágy, hogy társra vágyunk, szeretnénk az életünket megosztani valakivel, van bennünk szexuális ösztön, amely nem egyszerűen testi: ebben lelki és testi dolgok is vannak. Ezt nem véletlenül tapasztaljuk, ennek az eredete a teremtésre vezethető vissza.

hirdetés

Amikor Isten kimondja azt, hogy nem jó az embernek egyedül lenni, akkor gyakorlatilag ezt a vágyat konstatálja.

Érdemes belegondolni, hogy milyen körülmények között hangzott ez el. Az édenben, paradicsomi állapotok között, ahol az embernek közvetlen kapcsolata volt a teremtő Atya Istennel. Hányan vágyunk erre hívőként, hogy milyen jó lenne közvetlenül Istennel beszélni és vele lenni! Ádámnak mindene megvolt, és ebben az állapotban azt mondja Isten, hogy nem jó az embernek egyedül lenni. 

Az Isten kifejezett akarata volt, hogy Ádámnak legyen vágya társra és ezzel megteremtette a közösségek közül is a legintimebb, legmélyebb közösséget: a házasságot.” 

A beszélgetésben a következő kérdéseket is megválaszoltuk: Mitől lesz valaki alkalmas az együttélésre? Mi van, ha kiderül a házasság után, hogy nem illünk össze szexuálisan? Mitől kötődünk a másikhoz? Mi a szex biológiája?

A teljes beszélgetést az alábbi videóban tudod megnézni:

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

777 ONLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás