2020. 09. 08.

Újra kötelező maszkot viselni a szentmiséken a Váci Egyházmegyében

A járvány terjedésével összhangban szigorító intézkedéseket vezetett be a Váci Egyházmegye: hét éves kortól kötelező lesz a szentmiséken a maszkviselés, a 60 év felettiek hétköznapi miséje pedig vasárnapra is érvényes. Marton Zsolt püspök arra kérte az egyházmegyében élőket, hogy a saját plébániájukra menjenek misére, ezzel is csökkentve a települések közötti keresztbe fertőzés kockázatát.

Szeptember 8-tól az alábbi intézkedéseket vezette be Marton Zsolt váci püspök:

hirdetés

– A veszélyeztetett idősebb, azaz 60 év felettiek és a krónikus betegek számára erősen ajánlott a hétköznapi mise látogatása, mely kizárólag számukra ezen időszak alatt a vasárnapi misét kiváltja. A vasárnapi misébe ők online tudnak bekapcsolódni. Egyúttal erre az esetre megadom a felmentést a vasárnapi mise kötelezettsége alól a 60 év fölöttiek számára, ha hétköznap részt vesznek szentmisén.
– Mindenki lehetőleg a saját plébániáján menjen misére, amivel csökkenthető a települések közötti keresztbe fertőzés rizikója.
– A miséken minden 7 év feletti hívő viseljen maszkot! (Nem csak javasolt.)
– A templomok ajtaja lehetőség szerint legyen a mise alatt nyitva és kitámasztva. Így nem kell a kilincset mindenkinek megfognia, és a templom is szellőzik.
– A ministráns szolgálat fontos és szép hivatás, viszont ez időszak alatt javasolt csökkenteni a számukat úgy, hogy egymástól a legalább 1-1,5 méteres távolság tartható legyen, hiszen főleg a kicsik nem is tudnának maszkot hordani.
– Ahol a templomon kívül a mise ki van hangosítva, ott javasolt a vasárnapi misén különösen a kisgyerekes családoknak a kicsikkel kívül tartózkodni, így is csökkentve a fertőzés kockázatát. A misét kintről hallgatva a miselátogatás ebben a formában most elfogadott. Az áldoztatás számukra a templom ajtóban külön megoldható.
– Az áldoztatók közvetlen az áldoztatás előtt fertőtlenítsék a kezüket, és áldoztatás közben hordjanak maszkot.
– A sekrestyés, illetve aki előkészíti az ostyákat a szentmisére, szintén fertőtlenítse a kezét.
​​​​​​​​
Forrás: Váci Egyházmegye hivatalos honlapja

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás