2020. 09. 03.

3+1 kérdés a Biblia tanulmányozásához

Ha szeretnéd egy következő szintre emelni a Biblia olvasását; ha zavarodottan állsz néhány igeszakasz előtt; ha nem tudod hogyan is kéne kinéznie egy egyéni Biblia tanulmányozásnak, akkor ez a cikk neked szól!

Nagy fába vágtuk a fejszénket: a mai naptól több mint 1500 olvasónkkal együtt úgy döntöttünk, hogy közösen elolvassuk az Újszövetséget. Méghozzá 120 nap alatt, ami azt jelenti, hogy az év végére fogjuk befejezni. Persze adódik a kérdés: hogyan tudjuk minél tartalmasabbá tenni ezt az időszakot, az ige tanulmányozását? Nem szeretnénk abba a hibába belecsúszni, hogy csak végigfutjuk a szemünkkel a kijelölt részeket és már „le is tudtuk” az aznapi adagot. 

Ez a kérdés persze nem bennünk fogalmazódott meg először, számtalan módja van a Biblia tanulmányozásának. Mi három egyszerű kérdést hoztunk, melyeket figyelembe véve még tartalmasabbá tehetjük az ige olvasását!

1) Mi történik ebben a szakaszban?

Ezzel az egyszerű kérdéssel összefoglalhatod magadban azt, amiről olvastál. Próbáld elmondani a saját szavaiddal, hogy mi is történt az elolvasott szakaszban. Tedd fel a legegyszerűbb kérdéseket: Ki? Mit? Mikor? Hol? 

hirdetés
2) Mit tanít ez a szakasz Istenről (vagy az emberről)?

Ez a kérdés arra hív, hogy értelmezd az olvasott szöveget. Mit mutat meg a szöveg Isten jelleméről vagy tulajdonságairól? Vagy mit mutat meg az emberi szívről ez a passzus?

3) Hogyan tudod ezt a te életedben alkalmazni?

Isten igéje megújít minket (Róma 12,2). Gondolkozz el azon, személyesen hogyan vonatkozik rád ez a szakasz. Mit tanít magadról, a szívedről, a bűneidről? Mi az, amin változtatnod kell?

+1) Kezdd imával!

Ez az első és legfontosabb lépés! A Biblia olvasását mindig kezdjük imával. Kérjük Isten Szentlelkét, hogy adjon nekünk bölcsességet és világosítsa meg számunkra az ige üzenetét. Kérjük, hogy a bűneink, önteltségünk, gőgösségünk ne homályosítsa el a látásunkat és tényleg vegyük észre azt, hogy miben kell megújulnunk; megváltoznunk; milyen bűnöket kell elhagynunk. 

 

Ha szeretnél csatlakozni a közös Bibliaolvasáshoz, akkor ITT minden információt megtalálsz. 

Borítókép: Distinctivedesign | Dreamstime.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 03. 19:06

    “Mit mutat meg a szöveg Isten jelleméről” Ezzel óvatosan,mert Isten jellemét nem biztos,hogy piszkálni kellene,főleg nem határozottan megmondani,hogy milyen.Azért,mert pár cikkel ezelött is Isten ránk helyezett keresztjéről vallott valaki.Ugyan emberileg érthető Isten jellemzésének kényszeres leírása,azért Keresztelő Szent János szavai mérvadóak lennének:”Se nem ez(ilyen),se nem az(olyan).A jellemzés egy dologra jó,nagyon sokat árul el a jellemző emberről.
    “A Biblia olvasását mindig kezdjük imával.” És kezdjük az Újszövetséggel.(ezt egy nagyon híre pap mondta)Fontosnak tartom még,hogy A Bibliát ne vegyük szó szerint(szintén pap mondta).Nem szabad elfelejtenünk,hogy több ezer éve íródott,az akkori emberek logikája szerint és az akkori Istenképet ábrázolja.Miért fontos ez? Csak hasonlítsd össze a szerető Istenről/Atyáról írt Újszövetséget és a (félve írom le) gyilkosnak ábrázolt Mózes Istenét.Tehát az Ószövetséggel nagyon résen kell lennünk és a lehető legóvatosabban kellene olvasnunk.Tehát ne megmagyarázzuk,hogy miért volt igazságos a víz őzön és az exodus.Inkább azt javaslom,hogy Jézus szerető Atyját tegyük az Ószövetség istene helyébe és kérdezzük meg magunktól,hogy az a szerető és gondoskodó Isten e az,amit elképzeltek magatok mellett.Mindenképpen ajánlom azonban az Ószövetséget arra,hogy észrevegyük az istenkép mennyire változott és változik ma is.Tehát a kor és kultúra nagyban befolyásolja az istenképünket.Ezért NEM TANÁCSOS jellemezni Istent.