2020. 08. 23.

Példázat a szeretetről

Emberi szemmel Isten irántunk való szeretete teljesen abszurd. Lássuk be, mi már régen otthagytuk volna magunkat a helyében, de Isten kész újra és újra megbocsátani. Hóseás próféta maga is megtapasztalhatta és megérthette ezt a saját életében.

„Azt mondta nekem az Úr: menj el újra, szeress egy asszonyt, akit szeret a társa, és mégis házasságtörő.” (Hóseás 3,1)

Izráel népének széthullását látva Isten megszólítja Hóseást. A szenvedő népnek vigasztalásra van szüksége, ezért Hóseás a kegyelem és megbocsátás reményteli üzenetét hozza. A próféták többnyire az emberek vétkeire irányítják a figyelmet, Hóseás azonban Istenről beszél.

Vajon mit érezhet Isten, amikor látja, hogy választott népe elutasítja őt, és idegen istenek után futkos?

Mintha a szavak túlságosan erőtlenek lennének üzenete súlyához képest, Isten arra kéri a bátor Hóseást, hogy legyen ő maga az élő példázat. Feleségül vesz egy laza erkölcsű nőt, akit Gómernak hívnak, és aki – önmagához hűen – hamarosan otthagyja férjét, és házasságtörést követ el.

hirdetés

Miközben Hóseás átéli ezt a drámát, megérti, mit érezhet Isten, amikor Izráel elutasítja a szeretetét. 

Szegény Hóseás akár egy szappanopera szereplője is lehetne. Gómer olyan mélyre süllyed, hogy rabszolgának adja el saját magát, Hóseás azonban visszavásárolja, megbocsát neki, és újra feleségének tekinti. Ez a minta aztán újra és újra megismétlődik. Gómernak két gyermeke születik – de vajon Hóseás a valódi apa? A törvény szerint el kellene kergetnie parázna feleségét, vagy bíróság elé kellene állítania őt. Amit Hóseás tesz – Istent követve -, az példa nélkül áll. 

Megtört szív, megtört szövetség

Hóseás radikális szeretete Gómer iránt Isten örök szeretetét jelképezi népe iránt. Bár Izráel népe sárba tiporta Isten nevét, ő még mindig kész újra visszafogadni őket. Az Isten és Izráel közötti szövetség és a házasság párhuzamba állításával Hóseás könyvében találkozunk először, amely Istent mint szerelmes vőlegényt ábrázolja, aki menyasszonya után vágyakozik. 

A szövetség megkötésekor Izráel örök szeretetet és engedelmességet ígért Istennek, „míg a halál el nem választ”. Isten nagy bánatára azonban Hóseás korára ez a lángoló szeretet már rég kialudt. Mégis új esélyt ad népének, és új szövetségre tesz ígéretet: „Azon a napon – ezt mondja az Úr -, így fogsz hívni engem: »Férjem«, és nem nevezel többé így: »Baalom«” (2,15).

Forrás: Magyarázatos Biblia, Philip Yancey és Tim Stafford jegyzeteivel, Harmat – Veritas

Borítókép: Matthew Henry/Unsplash
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás