2020. 08. 19.

Isten, aki lát engem

„Te vagy El Roi (az Isten, aki lát engem)!” Azután hozzáfűzte: „Valóban itt láttam azt, aki lát engem?” (Ter 16,13b)

Kaptam egy hosszú üzenetet, lassan olvastam el. Majd még egyszer. Olyasmivel vádolt meg, amit sohasem mondtam. A szociális médián megjelent bejegyzésemet magára értette, pedig egyáltalán nem róla szólt.
Döbbenten néztem az üzenetet.
Nem akart velem találkozni, hogy megbeszéljük. Lezárta a barátságunkat, és kérte, hogy többé ne keressem.
Ordítani tudtam volna az igazságtalan vádtól. Ki akartam engedni a gőzt magamból, felhívni valakit, akinek elmondhatom. De tudtam, időt kell hagynom magamnak, mielőtt olyan beszélgetésbe keverednék, ami a másik kibeszélésének, pletykának minősülne.
„Látod ezt, Istenem?” – nyögtem félhangosan, ahogy az iskola előtt, lányomat várva ültem a kocsiban.

Tudtam a választ. Ő El Roi, az Isten, aki lát engem.

A Biblia szerint egy Hágár nevű asszonynak nyilatkoztatta ki magát Isten ezen a néven. Hágár egyiptomi szolgáló volt a meddő Sára mellett. Sára gyermeket akart, és megkérte urát, háljon Hágárral. Utána viszont gonoszul bánt a várandós szolgálóval, olyannyira, hogy Hágár kimenekült előle a pusztába.

Megértem Hágárt, én is sokszor szerettem volna kifutni a világból. De az El Roi név rávilágít, hogy legsötétebb pillanatainkban is van Valaki, aki ránk tekint. Isten látja fájdalmunkat. Hallja sírásunkat.
Egy angyalt küldött Hágár bátorítására, és ez után olvassuk: „Erre ő ezt a nevet adta az Úrnak, aki vele beszélt: Te vagy El Roi (az Isten, aki lát engem)! Azután hozzáfűzte: Valóban itt láttam azt, aki lát engem.” (Ter 16,13).
Sosem vagyunk egyedül, mert olyan Isten szolgálatában állunk, aki lát minket. Nyugodtak lehetünk, hogy Ő sosem téveszti szem elől, min megyünk keresztül. El Roi látta Hágárt, de nem ígért gyors megoldást a problémájára.

Minket is lát, de látja a teljes képet is az idő korlátaitól szabadon.

Néha arra hív, hogy húzzunk egy határt, és meneküljünk el az erőszaktól, a rossz bánásmódtól. Előfordul, hogy mások húznak elénk határokat, és a kapcsolatnak, melyet fenn szeretnénk tartani, vége szakad. Megint máskor arra hív Isten, hogy maradjunk a pályán. Ígéreteibe kapaszkodva, új látásmóddal tartsunk ki egy nehéz házasságban, munkahelyi szituációban vagy gyülekezeti konfliktusban.
Amikor becsaptak, vagy más nehézség adódott, mint például a hosszú üzenetet olvasva, szerettem volna, ha Isten azonnal megoldja a helyzetet. Te voltál már így? Igaz, hogy El Roi tudja, hogy bántak velünk, de bíznunk kell útmutatásában, mert Ő a teljes képet látja.
Isten tud róla, ha könnyeinkkel vödrök telnének meg, s még azt sem tudjuk, miért sírunk. Velünk ül győzelmi ünnepet, ha valami új tudást sikerült elsajátítanunk, vagy őszintén meg tudtunk bocsátani valakinek, akinek nem volt könnyű megbocsátani. Lát minket, amikor egész nap tompák vagyunk, csak nézünk ki a fejünkből. Talán nem old meg azonnal minden nehézséget, amivel szembesülünk, de jelenlétében nem kételkedhetünk.

Sosem vagyunk egyedül, mert El Roi az Isten, aki lát.

Köszönöm, El Roi, hogy látsz engem. Tudod, milyen volt a napom. Ismered az embereket, akik nehézzé teszik a szívemet. Jól esik, és bátorít a gondolat, hogy bár oly mérhetetlenül sokan vagyunk a Földön, Te személyesen ismersz engem. Hozz növekedést az életembe, míg én egyre jobban ragaszkodom Hozzád, és hiszek Benned. Jézus nevében, Ámen.

Forrás: Melissa Spoelstra: The God Who Sees Me, Daily Devotion, 2020.08.04.

Magyarra fordította: Eszmélkedések

Borítókép: Marina Vitale / Unsplash
Blog Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Ócsai Ferenc 2020. 08. 24. 15:24

    Megható történetek! Jó érezni a hit erejét!