2020. 08. 11.

A kínai keresztényeknek kommunista vezetők képeire kell cserélniük a Jézus-képeket

A kínai Sanhszi tartományban a kormányzati hatóságok elrendelték, hogy mindenki, aki állami támogatásban részesül – például szociális segélyben – köteles lecserélni a lakásában található hitét jelképező tárgyakat, képeket – beleértve a Jézusról készült képeket – a kommunista vezetők portréira, Mao Ce-tung és Hszi Csin-ping elnök képeire – írja a CNA.

A vallási szabadságért küzdő Bitter Winter magazin júliusi jelentése szerint a Sanhszi tartományban található Linfen városának hatósága áprilisban kapta azt az utasítást, mely szerint a szociális segélyben részesülők otthonaiban el kell távolítaniuk a vallási jelképeket és a kommunista vezetők képeire kell cserélniük azokat.

Akik ellenkeznek, azoktól megvonják a támogatásokat. 

A rendelet az államilag támogatott egyházakra is vonatkozik, többek között a Kínai Kommunista Párt hivatalos protestáns felekezetére is, amelynek egyik tagja a Bitter Winter magazinnak elmondta, hogy egy keresztény naptárat cseréltek le a házában Mao Ce-tung képére.

A rendelkezés azért is megrázó, mert a koronavírus-járvány a kínai gazdaságot is megrengette és emiatt egyre többen szorulnak állami segítségre. „Az elszegényedő vallásos családok nem kaphatnak támogatást a semmiért – a pénzért cserébe muszáj engedelmeskedniük a Kommunista Pártnak” – mesélte a Bitter Magazinnak a párt hivatalos egyházának egy tagja. 

hirdetés

Egy házi gyülekezet prédikátora – mely illegális, de egyes tartományokban megtűrt tevékenységnek számít – elmondta , hogy lakásából már májusban eltávolították a Jézusról készült képeket és Mao Ce-tung képére cserélték. 

„A kormány megpróbálja beszüntetni a hitünket, hogy ők váljanak istenné Jézus helyett.” – mondta a prédikátor. 

Közben más tartományokból is hasonló jelentések érkeztek keresztényektől. Csianghszi tartományban – ahonnan az elmúlt évben számtalan hír érkezett keresztényüldözésekről – egy bejelentés érkezett arról, hogy rokkantsági járulékát vonták meg annak a férfinak , aki keresztény gyülekezetet látogatott. A férfi felesége jelentette a Bitter Winter magazinnak, hogy a hatóságok a párt ellenségeiként kezelik őket addig, amíg abba nem hagyják a templomba járást. 

Egy még abszurdabb történet szerint egy nyolcvanas éveiben járó hölgytől azért vonták meg az állami támogatást, mert a segély megérkezésekor felsóhajtott: ,,Hála Istennek”. A hatóságok indoklása szerint a járulékért a Kommunista Párt jóságát kellett volna éltetnie. 

A Kínai Kommunista Párt 2015-től kapcsolt új fokozatra a vallásüldözésben. Az országban továbbra is megjelennek a templomok lebontásáról, a papok és a püspökök zaklatásáról, letartóztatásáról, valamint a vallásos tanításra irányuló szigorú cenzúráról szóló jelentések.

Az üldözések a muszlim lakosságot is érintik. A jelentések szerint Csianghszi tartományban kilencszázezer és másfél millió között lehet azoknak a többségében muszlim hitű embereknek a száma, akiket a több mint 1300 fogolytábor egyikében tartanak fogva, átnevelési célból. A túlélők arról számoltak be, hogy indoktrináció, verés, kényszermunka, erőszakos abortusz és sterilizálás, valamint kínzások történnek ezekben a táborokban. 

Forrás: Catholic News Agency

Borítókép: Mao Ce-tung képe Nanjie, Kína / Fotó: GREG BAKER / AFP / Europress
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás