2020. 08. 04.

Forduljunk hozzá, mielőtt lemerülünk gondjaink tengerében

„Ments meg, Uram!”, „Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?”, „Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!” Három gondolat ugyanazon szentírási szakaszból, amely számunkra is sokszor aktuális lehet.

A hétfői napi evangéliumban olvashattuk az Újszövetségből azt a történetet, amikor Jézus vízen jár. Ezt a szentírási szakaszt azért kedvelem, mert több olyan gondolata is van, amely sokszor aktuális számomra. Most ezeket emeltem ki mindegyikhez pár gondolatot hozzáfűzve.

„Ments meg, Uram!”

Hányszor mondom egy nap, hogy „Kérlek most segíts, Uram!” vagy „Ments meg, Uram!”. Legyen szó egy vizsgáról, egy munkahelyi feladatról vagy éppen bármilyen élethelyzetről, amikor úgy érzem, hogy egyedül képtelen vagyok megoldást találni ezekre. De vajon Péterhez hasonlóan akkor tudom kérni Istent erre, amikor már azt érzem, merülök le a problémáim tengerében vagy hamarabb is eszembe jut, hogy Őhozzá forduljak. Sokszor sajnos csak előbbi sikerül, vagyis akkor kérem Őt, amikor úgy érzem, hogy egyedül tehetetlen vagyok.

hirdetés

Pedig milyen fontos lenne, hogy mindig az ő vállára támaszkodva kezdjek neki a következő feladatomnak. Hiszen rá mindig számíthatok!

„Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?”

Előfordult már veled, amikor azt érezted, hogy te lemondtál valamilyen dologról, de Isten segítségével mégis elérted a célod? Ekkor joggal kaphattuk meg a kérdést tőle, hogy „miért kételkedtél?”. Emberi mivoltunkból fakad, hogy bármennyire is megismertük már Isten hatalmas kegyelmét, mégis a kicsinyhitűség csapdájába esünk. Pedig ha átgondoljuk, mikor éreztük azt, hogy elveszettek vagyunk, és hányszor sikerült ezekből a reménytelennek tűnő helyzetekből az Ő segítségével kimászni, akkor elhihetnénk végre, hogy Isten számára semmi sem lehetetlen!

„Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!”

Ezt a három felszólítást Jézus intézi a szentírási szakaszban az apostolokhoz, de nyugodtan érezhetjük azt, hogy nekünk is szól. Sokszor vagyok bátortalan, esetleg bizonytalan bizonyos helyzetekben. Pedig Ő az, aki segít nekem. Ráadásul nem csupán akkor, ha kérem a támogatását. Sokszor e nélkül is átlendít a nehézségeken. Ne féljünk hát hozzáfordulni minden nap és ne csak akkor, amikor már érezzük, hogy merülünk le gondjaink tengerében a víz alá!

Hortobágyi Tibor

Borítókép: Calin Tatu | Dreamstime.com
#csakegygondolat Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás