2020. 08. 04.

Csókay András: A tudomány nem szereti hallani, hogy az innovációk jézusi imában születtek

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek tavalyi, magyar orvoscsapat által végzett szétválasztásáról írt a világszerte elismert orvostudományi lap, az amerikai Surgery augusztusi száma. Csókay András szerényen úgy kommentálta az InfoRádiónak a megjelenést, hogy a sziámi ikrekkel mindig foglalkoznak, akár sikeres a szétválasztásuk, akár nem.

A szétválasztás idegsebészi vezetője, Csókay András az InfoRádiónak azt mondta, hogy mindez nem volt meglepő számára, hiszen számos újítással dolgoztak.

,,Az az igazság, hogy a sziámi ikrekkel általában foglalkoznak; akkor is, ha szétválasztásuk sikeres, és akkor is, ha kevésbé” – mondta Csókay András, a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának vezetője. ,,Mindig el kell mondani, hogy az egyik gyermek még mindig nincs olyan jól. 33 nappal a műtét után súlyos agyi bevérzése lett, nem tudjuk pontosan, milyen okból, mert ez már nem sebészi szövődmény.”

Szerinte a tudomány ezt nem szereti hallani, de az innovációk mind ,,jézusi imában” születtek, emiatt külön örül annak, hogy Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég megválasztott elnöke azt mondta, ,,az Isten nélküli tudomány egy nagyon kétséges dolog”.

Az egyik gyermeket 30 nappal a műtét után már fel lehetett ültetni, azóta pedig már jár, fut és mosolyog.
Rukaya viszont 33 nappal a műtét után kapott egy bevérzést, újra életveszélybe került. „Rossz vesével kapott egy hasnyálmirigy-gyulladást, aztán egy tüdőgyulladást, de Nagyboldogasszony napjának éjszakáján javulásnak indult az állapota. Két és fél hónappal ezelőtt elmosolyodott, fel tud állni segítséggel, de szóbeli kommunikációra még nem képes. Nincs rá biztosíték, hogy önellátóvá tud válni” – mondta Csókay András.

A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: InfoRádió

Borítókép - Fotó: Bodnár Patrícia
Egyéb Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás