2020. 08. 01.

Támadás történt a managuai székesegyház ellen

A nicaraguai fővárosban pénteken súlyos tűz ütött ki a katedrálisban, ami megrongált egy ősi feszületet. Leopoldo Brenes bíboros szerint terrortámadás történt. A nicaraguai katolikus közösség megsebezve érzi magát – írja a Vatikáni Rádió.

Szemtanúk szerint egy fejét befedő férfi molotov bombát dobott a managuai székesegyházban a Krisztus Vére kápolnába. Ennek hatására tűz ütött ki, és többek között megégett egy közel négyszáz éves feszület is. A tüzet viszonylag gyorsan sikerült eloltani, az incidensben senki nem sérült meg, de a helyi katolikus közösség mélyen megrendült a történteken. 

Fotó: Oscar NAVARRETE / POOL / AFP / Europress

Előre kitervelt bűntett

A managuai érsekség közleménye szerint „egy előre kitervelt cselekedetről van szó, amelyet egy hozzáértő személy követett el”. „A feszület egészében megégett, de még nem azonosították, hogy pontosan mitől.” Határozottan kizárják azt az egyesek szerinti feltételezést, hogy véletlen tűzesetről van szó, mert a támadás területén gyertyák sem égtek. Az érsekség elítélendő cselekedetnek nevezte, amely mélyen megsérti a katolikusokat, mert ez a feszület a nicaraguai hívek által az egyik legjobban szeretett és tisztelt kereszt. 

hirdetés

Fotó: Oswaldo RIVAS / POOL / AFP / Europress

A nicaraguai egyház ellen elkövetett támadások

Az utóbbi hónapokban számos vandál cselekményt hajtottak végre nicaraguai templomok ellen. Megszentségtelenítették az oltáriszentséget, szentségtartókat, perselyeket, kihangosítókat loptak el, szobrokat, templomi padokat, bútorokat és más tárgyakat rongáltak meg. Növekszik az erőszak és a megfélemlítés a katolikusok ellen a közép-amerikai ország jelenlegi kényes helyzetében.

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Borítókép: Fotó Oswaldo RIVAS / POOL / AFP/ Europress
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás