2020. 07. 19.

Egy férfit előállítottak a nantes-i tűz miatt

Előállították a nantes-i Szent Péter- és Szent Pál-katedrális egyik önkéntesét a szombati tűz után, számolt be róla Pierres Sennes, bűnügyi vezető ügyész.

Ahogy arról beszámoltunk, a katedrálisban szombat reggel egyszerre három helyen keletkezett tűz: az orgonánál, illetve az oltár jobb és bal oldalánál. A 17. századi hatalmas orgona, valamint több 16. századi üvegablak a hírek szerint teljesen megsemmisült. A BBC beszámolója szerint az ügyészség előállított egy férfit, aki a székesegyház bezárásáért felelt a tűz előtti napon. A férfi ügyvédje szerint neki nincs köze a tűzhöz.

Az ügyészek is azt állították, hogy korai lenne bármilyen következtetést levonni az önkéntes érintettségével kapcsolatban.

hirdetés

„Ez egy szokásos eljárás, óvatosan kell eljárnunk az ilyen őrizetbevétellel kapcsolatban” – nyilatkozta Pierres Sennes, nantes-i vezető ügyész, aki hozzátette, hogy valószínűleg gyújtogatás következtében alakult ki a tűz és megerősítette, hogy egyszerre három helyszínen gyulladt ki a katedrális, de a vizsgálatok még folynak.

Jean-Charles Nowak, a katedrális tisztviselője a francia Le Figaronak elmondta, hogy a ruandai származású önkéntesnek „egészségügyi problémái vannak és sokat szenvedett Ruandában, amelyet már több éve elhagyott. Vízumának meghosszabbításáról a helyi tisztviselőkkel tárgyalt. Egy pillanatig nem gondolom, hogy köze volt a tűzhöz, mert imádja ezt a helyet” – árulta el Nowak.

Nagyjából 100 tűzoltónak sikerült megállítania a lángokat szombaton és így megmenekíteni a katedrális fő szerkezetének a pusztulását. Jean Castex kormányfő dicsérte a tűzoltók professzionalitását és bátorságát.

Forrás: BBC

Borítókép - Fotó: Sebastien SALOM-GOMIS / AFP
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás