2020. 07. 18.

Újabb francia katedrálisban ütött ki tűz

Tűz ütött ki a nantes-i Szent Péter és Szent Pál katedrálisban. A tűzoltók 7:44-kor kapták a riasztást, és nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

Az első jelentések még nagy tűzről szóltak, amelyet akkor még nem sikerült megfékezni, a tűz tovább terjedt. Fél kilenckor a lap szerint lángokat nem, csak sűrű fekete füstöt lehetett látni. Hatvan tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. Az Ouest-france.fr helyi lap szerint nem zárható ki, hogy gyújtogatás okozta a tüzet. A Reuters szerint Pierre Sennes Nantes-i ügyész azt mondta, hogy egyszerre három helyen csaptak fel a lángok, és a hatóságok bűncselekményként kezelik az esetet.

Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette: Roselyne Bachelot kulturális miniszterrel együtt Nantes-ba látogat. A város lakóit szolidaritásáról biztosította Jean Castex kormányfő is, aki a legújabb hírek szerint maga is a helyszínre megy a nap folymán.

hirdetés

Fotó: Sebastien Salom-Gomis – AFP

François Renaud, az egyházmegye egyik képviselője azt mondta, hogy az első vizsgálatok szerint egyszerre három helyen keletkezett a tűz. A katedrális orgonája gyulladt ki, illetve az oltár jobb és bal oldalánál, és a 17. századi hatalmas orgona minden bizonnyal teljesen megsemmisült.

A templom több, 16. századi üvegablaka is megsemmisült.

10 órakor a tűzoltók jelentették: sikerült körülhatárolniuk a tüzet. Egy, a BMFTV-nek nyilatkozó tűzoltó szerint ugyanakkor nem olyan súlyos tűzeset ez, mint a tavalyi Notre-Dame-i.

A nantes-i katedrális Bretagne legnagyobb temploma, 1434-ben kezdték el építeni II. Ferenc rendeletére, végül csak 1891-ben szentelték fel. 1972-ben is tűz ütött ki a katedrálisban, akkor a tetőszerkezet égett le, s csupán 13 év után tartottak újra misét a templomban.

2015-ben a nantes-i Szent Donát bazilika gyulladt ki. A tüzet feltehetően a tetőn dolgozó munkások okozták. Órákba telt, amíg sikerült megfékezni a lángokat.

Forrás: Index/Origo/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Forrás: Index, Origo
 

Borítókép - Fotó: Sebastien Salom-Gomis - AFP
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás