2020. 07. 18.

Hős apácák ihlették a Netflix új sikersorozatát

A Netflix új sikersorozata valós történeten alapszik: a harlemi Miasszonyunk Közösség apácáinak történetéből az amerikai Ben Dunn készített képregényt – számol be a fejleményekről az Aleteia.

Az 1980-as évek végén egy francia eredetű szerzetesközösség, a szegényeket szolgáló Notre-Dame (Miasszonyunk) Közösség telepszik le New York Harlem negyedében. A hírhedt városrész utcáin uralkodó erőszak miatt a nővérek hamar rájönnek, hogy meg kell tanulniuk megvédeni magukat. Bandafőnökök, kábítószer és szegénység…Harlemben valóban nagyon feszült a helyzet ebben az időben, így végül 1991-ben harcművészetet kezdenek tanulni. Az ötlet az egyik nővértől, a feketeöves judós és taekwandózó Marie Chantaltól ered. Az ő irányítása alatt kezdi meg a tanulást az egész közösség, még a rendfőnöknő is.

Fekete övek és áldások

Mindez az apácáktól teljesen szokatlan, mégis része a hivatásuknak és a jóért való küzdelmüknek. A meglepő tevékenységre az újságok is hamar felfigyelnek; a New York Times-ban egy cikk jelenik meg róluk 1994.február 2-án. „A kelet-harlemi apácák fekete övei és áldásai” címmel megjelenő írás bemutatja a hat szerzetesnő mindennapjait, akik

hirdetés

„minden nap közel 300 embert juttatnak ételhez az éhezők, hajléktalanok és betegek körében végzett szolgálatuk során”.

A rendfőnöknő, Marie Marta anya hangsúlyozza erőszakmentességüket: „A tény, hogy taekwondózunk, nem változtat semmin, ez csak egy sport.”

A katolikus családban felnövő Ben Dunn munkássága során már máskor is foglalkozott hitet érintő témákkal. Amikor olvassa az említett újságcikket, azonnal beindul a fantáziája. Még abban az évben megjelennek a Warrior Nun Areala első képregénykockái, amelyek a Katolikus Egyház harcos apácái társaságának, a kereszt alakú Kard Rendje tagjainak a gonosz erői ellen vívott harcát mesélik el. A Rendet 1066-ban alapították, amikor egy valkűr, a pogány Areala Jézus Krisztus felé fordult. A modern időkben őt Shannon nővér jeleníti meg, aki mindig hittel és alázattal szolgálja az Urat. A szerzőt annyira megragadja ez a karakter, hogy húsz éven át dolgozik a történetén, a manga képi világából merítve inspirációt.

Apácák mindig akcióban

A Miasszonyunk Közösség nővérei kétségkívül lélekben harcosak. A harcművészeti képzésük indulása óta eltelt harminc év során nem vétettek hivatásuk ellen, munkásságuk minden megpróbáltatást túlélt, amellyel a kongregációknak mindenütt a világon szembe kellett nézniük. Nem félnek küzdeni az éhezés, a betegségek és a szegénység ellen. Tevékenységükkel mindenhol jelen vannak, Harlemnek szüksége van rájuk. Az iskolai programoktól az ételosztásig, az AIDS betegek látogatásától a liturgikus szolgálatig… Feladatban nincs hiány. Hétfőn és szerdai napokon elhagyják Harlem határát, hogy szerte New Yorkban 150-200 hajléktalannak osszanak ételt, péntekenként közel 600 családot juttatnak ennivalóhoz. A valóságban évente nem kevesebb, mint 180 ezer embernek nyújtanak segítséget.

“Mindez biztosan nem lenne lehetséges kegyelem nélkül” – jegyzi meg az egyik nővér. „Hihetetlen! Mindig, amikor fogytán az élelem, Isten még többet is ad, így még a családoknak is tudunk belőle adni.”

Munkájuk során a város mindennapi valóságával kell megküzdeniük. New Yorkban sok az elhagyatott gyermek, a bűnözési ráta is nagyon magas. A gyerekek már 12 éves korukban bandataggá válnak, és ebbe gyakran bele is halnak. Ezért a nővérek megpróbálnak nekik támaszt nyújtani azzal, hogy hétvégenként fogadják őket. A valóságban így vívják ők a gonosz elleni harcukat, és ebben nincs semmi fantasztikum vagy kitaláció.

Az igazság az, hogy sok apáca hős a maga egyszerűségében, mindennapos önfeláldozásában.
 

Forrás: Atletia.org

Fordította: Nagyné Molnár Ildikó

Kép: Variety.com

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás