2020. 07. 16.

Nemzetközileg magas a drogfogyasztók száma, itthon jobb a helyzet

Sajnos nem csökken a drogfogyasztás népszerűsége a fiatalok körében. A statisztikai adatokat böngészve mondhatjuk, azt, hogy Magyarország jobban áll az európai nemzetek többségéhez képest, de itthon is fontos, hogy időben észrevegyük a segítségre szorulókat.

A Drogmentes Világért Alapítvány összefoglalója szerint – amely 2000-es évekbeli hivatkozásokra alapoz –, mintegy 208 millió ember fogyasztott illegális drogokat a világon akkor. Az Egyesült Államokban egy 2007-es nemzeti felmérés eredményei alapján 19,9 millió amerikai (azaz a 12 éves vagy annál idősebb lakosság 8%-a) fogyasztott tiltott drogokat a felmérést megelőző egy hónapban.

Számos fajtája van a drogoknak, ezek közé tartozik az alkohol is. Az USA-ban a tizenévesek körében a 2000-es évek első évtizedében az alkohol okozta gépjárműbalesetek jelentették a második leggyakoribb halálozási okot.

Sajnos a fiatalok egyre hamarabb ismerik meg a drogokat. Már a fentebb említett felmérés idejében, azaz 2007-ben is az ország középiskolás tanulóinak 45%-a ivott alkoholt és 19,7%-uk szívott füves cigit egy egyhónapos időszak alatt az USA-ban.

Az ENSZ 2008. évi nemzetközi drogügyi jelentése szerint a 15 és 64 év közötti népesség mintegy 3,9%-a használ marihuánát. A statisztikai adatok Európában sem túl jók, a „European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction” (EMCDDA) már frissebb, 2017-ben végzett kutatása szerint. Franciaországban a 18-34 év közötti fiatalok 21,8 %-a használt drogot a felmérést megelőző évben. Az olaszoknál már a 15-34 éves korosztályt nézték, itt 20,9 % lett az eredmény, míg a cseheknél ugyanezt a korcsoportot vizsgálva 19,3 %.

hirdetés

Ami a hazai adatokat illeti, az EMCDDA beszámolója szerint Európában az egyik legkevesebben fogyasztottak drogokat a 18-34 éves fiatalok közül, ugyanis mindössze 3,5 % élt az adott évben tudatmódosító szerekkel.

„A célom az életben nem az volt, hogy éljek, hanem hogy pörögjek. Az évek során kipróbáltam a kokaint, a marihuánát és az alkoholt, attól a tévhittől vezérelve, hogy így majd elmenekülhetek a problémáim elől. Ám ettől csak rosszabbra fordultak a dolgok.

Mindig azt mondtam magamnak, hogy ez lesz az utolsó alkalom, és aztán leállok. Soha nem sikerült.”

(John)

Ez az idézet a mondjnemetadrogokra.hu oldalról származik, amelyben egy fiatal ír függőségéről, de korábban a 777-en is beszámoltunk például arról, hogy lett Zénó heroinfüggőből családapa, hogy magyar példát is említsünk.

Egy biztos, a függőségek, legyen szó drog-, alkohol-, pornó-függőségről vagy bármely más káros szenvedélyről, eltávolítanak minket Istentől. Hordozzuk imáinkban azokat, akik függőségekkel küzdenek.

Forrás: mondjnemetadrogokra.hu, EMCDDA

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Borítókép - Fotó: Pixabay
Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás