2020. 07. 13.

„Isten nem szivat, a szívünket szeretné megvédeni” – Hamar Donát a szexualitásról

Kimondottan hiánypótló beszélgetést hozott össze a ShoeShine csapata a szex, szerelem, elköteleződés témakörében: Stumpf Kata vezetésével egy asztalhoz ültették Bellovics Gábor jezsuita szerzetest, Hamar Donát vloggert, Fally Veronika trénert és Huszár Domonkost, a rendezvényt szervező csapat egyik alapítóját.

Nem feltétlenül a mondanivaló miatt volt különleges az esemény, – habár ahogy hamarosan olvashatjátok kimondottan jó gondolatok is elhangzottak – sokkal inkább az volt a szokatlan, hogy egy valódi beszélgetés alakult ki a résztvevők között, ez pedig a moderátor elévülhetetlen érdeme. 

Hamar Donát vlogger – aki korábban feleségével a 777-nek is interjút adott – tabuk nélkül beszélt arról, hogy ő hogyan élte meg a korábbi kalandjait, ahol sok lelki sebet szerzett.

„Én egy olyan életet éltem a megtérésem előtt, ami nagyon az egyéjszakás kalandokról szólt. Én hittem abban, hogy ez is egy út, mert a világ nagyon hangos attól, hogy mi a szexualitás, az egyház ehhez képest pedig elég halk és unalmas. A szexualitásról való gondolkodást ma nem az egyház és a Biblia határozza meg, hanem a mainstream média, ennek lettem az áldozata. Amit viszont megtapasztaltam, hogy az ember szíve nagyon meg tud törni a párkapcsolatokban, a szexualitásban. Ezt nem veszik észre az emberek,  hogy a szívüket védeni kéne. A házasság egy intézmény, amiben védelem van, mert ott van az elköteleződés: papírom van arról, hogy veled maradok akkor is, amikor nem minden jó. Ha van egy ilyen védelem, akkor már lehetőség van mélyebbre menni az intimitásban.  De az emberek ezt teljesen felcserélték: lemennek nagyon mélyre az intimitásban védelem nélkül és kiszakad a szívük. Ezt én teljesen megtapasztaltam, és szerintem mindenki más is, aki ezt az utat választotta.

Isten a szívünket szeretné megvédeni, nem szivatni szeretne minket.

Hiszen a szex az jó! De ha csak azt látjuk, hogy mit nem szabad, mi az ami tilos, akkor nem értjük Isten gondolkodását.”

Egy másik válaszában a vlogger arra világított rá, hogy gyakran a párok a valódi ismerkedés helyett választják a szexualitást:

„A hormonok és a szex pont attól veszi el a hangsúlyt, hogy rájöjjél ki is a másik valójában. Ha a háztetővel kezded a házad építését, abból nem lesz pince. A fiatalok ezt spórolják meg, hogy megismerjék azt, akivel együtt vannak. Helyette mennek az érzelmek és a hormonok után, amelyek egy ideig kitartanak, de utána rájössz, hogy nem is tudod a párod kicsoda, csak annyit tudsz róla, hogy szeret szexelni és ugyanazokat a sorozatokat nézitek. És így telik el két év!”

Bellovics Gábor jezsuita szerzetes a személyes találkozások és beszélgetések fontosságára hívta fel a figyelmet, mégpedig olyan elkötelezettséggel, amellyel mindenki láthatta, hogy rá is nagy hatással vannak a lelkivezetések:

„Elmondani valamit az oltárról a mikrofonba az könnyű, csak nem effektív. Habár időigényes odamenned a másikhoz, meghallgatni a fájdalmait, de egyedül az a hatékony. Mi az Istenben hiszünk, nem a struktúrákban: az az ember tud őszintén, krisztusi módon meghallgatni, aki nem esik kétségbe attól, hogy a másik mit fog majd mondani. Ilyenkor nyílnak meg az emberek tekintetei, látom ahogy valaki remegve leül velem szemben, mert egy mély sebet hoz magával, például hogy volt egy abortusza. Az első pillanattól tudom, hogy valami nagyon komoly dolgot fog mondani. Az elején mindenről beszélgetünk, amely egy kicsit is érinti a témát, mert közben folyamatosan azt nézi, hogy az én kis szemem meg a szám hogyan rezdül. Amikor rájön, hogy nem tud olyat mondani, amire haraggal vagy negatívan reagálnék, akkor egyszercsak megérkezünk és megnyílik egy új valóság: ahova az Isten be tud lépni! Ha ott találkozik vele az ember, akkor már nem a katekizmus miatt fog úgy élni, hanem mert találkozott az Istennel.”

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás