2020. 07. 09.

Nem kell támogatniuk a vallási intézményeknek az abortuszt az USA-ban

Fontos döntést hozott az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság az Egyesült Államokban. A szervezet jóváhagyta Donald Trump elnök kormányzatának korábbi intézkedését, amely lehetővé teszi vallási intézményeknek, hogy ne finanszírozzák munkavállalóik egészségbiztosításában az abortuszt.

Az amerikai politikai és közéletben a döntést már annak meghozatala előtt nagy jelentőségűnek tartották. Az előző elnök, Barack Obama kormányzata ugyanis a 2015-ben született, Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvényben kötelezővé tette minden munkaadónak, hogy a munkavállalóik biztosításában a művi terhességmegszakítás költségeit is finanszírozzák. Ez alól csak a templomok mentesülhettek, más vallási intézmények nem, valamint egyes esetekben csak akkor, ha költségmentesen biztosítottak fogamzásgátló tablettákat az alkalmazottaknak. A lelkiismereti és vallásszabadság alkotmányos jogára hivatkozva több egyházi intézmény is tiltakozott, de álláspontjukat a demokrata párti kormányzat visszautasította.

Donald Trump kormányzata – hosszú évek óta tartó jogi viták után – elfogadta az egyházi intézmények álláspontját, s 2018-ban úgy döntött, kiterjeszti az abortusz költségeinek finanszírozása alól mentesülő intézmények körét. Két állam, Pennsylvania és New Jersey megtámadta ezt a rendeletet, és a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

hirdetés

Bár az alkotmánybíróság részletes indoklása még nem ismert, Clarence Thomas bíró hangsúlyozta: a Trump-kormányzatnak

„joga volt a törvény e passzusa alól vallási és lelkiismereti okokból kifogásokat emelő munkaadóknak mentességet biztosítani a törvény ezen rendelkezésének hatálya alól”.

A döntést a taláros testület 7:2 arányban szavazta meg, két liberális bíró együtt voksolt a konzervatív tagokkal. A részletes indoklás nyilvánosságra hozatalát a bíróság csütörtökre ígérte.

Forrás: MTI

Borítókép - Fotó: Amy Lutz / Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás