2020. 07. 02.

Olyan kevés kispap van Veszprémben, hogy felfüggesztik a szemináriumot

Rendkívül szomorú hír jelent a Veszprémi Érsekség hivatalos honlapján: olyan kevés kispap jelentkezik a Boldog Gizella Szemináriumba, hogy felfüggesztik a működését.

Felfüggesztette a Boldog Gizella Szeminárium működését Udvardy György veszprémi püspök – derűlt ki az érsekség oldalára feltöltött közleményből, amely nem titkolja, hogy a szomorú döntés oka a kispapok számának drasztikus csökkenése.

„Sajnálatos módon az elmúlt években oly mértékben csökkent a veszprémi Boldog Gizella Szemináriumban hivatásukra készülő papnövendékek száma, ami már megkérdőjelezte ennek a felkészítésnek nemcsak a hatékonyságát, hanem azon – mai világunkban elvárt – képességek segítő kialakítását is, ami nélkülözhetetlen az evangélium hirdetéséhez. Ezért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival egyeztetve, a Szemináriumi Bizottság véleményét kikérve, a Veszprémi Főegyházmegye Tanácsosok Testületének tagjait meghallgatva, meghoztam azt a nehéz döntést, miszerint a nagy múltú szeminárium működését 2020. június 30-val átmenetileg felfüggesztettem.

Ezt a szomorú, ámde szükséges lépést annak reményében tettem, hogy új papi hivatásokért minden erőnket mozgósítva, ez a nagymultú szeminárium hamarosan újra fogadhat majd növendékeket!

Isten gondoskodó szeretetében és az ima erejében bízva:

Dr. Udvardy György veszprémi érsek”

Fotó: vhf.hu

Az intézmény bemutatkozása alapján a veszpérmi és a kaposvári egyházmegye szeminaristái tanultak az intézményben:

„A Boldog Gizella Szeminárium a Veszprémi Szeminárium 1952-es feloszlatása után 1994. szeptember 12-én kezdte meg működését. Első szeminaristái a Veszprémi, Kaposvári, Pécsi, Szeged-Csanádi, Kalocsa-Kecskeméti, Egri, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyék, valamint a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye növendékei voltak. A jelenlegi épület részben a korábbi kormányüdülőként működő Kristályszálló, részben pedig az 1996-ban elkészült új szárny. A papnevelő intézet ma elsősorban a Veszprémi Főegyházmegye és a Kaposvári Egyházmegye növendékpapságának otthona” – ez a – sajnos most már idejét múlt – bemutatkozó szöveg olvasható az érsekség hivatalos honlapján.

Bízzunk abban, hogy a szeminárium működése hamarosan folytatódhat – de ehhez az kell, hogy tényleg komolyan elkezdjünk imádkozni a papi hivatásokért.

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Másfélmilliós “jövedelempótlék” a papoknak karácsonyra – B1 BLOGCSALÁD 2023. 12. 04. 11:46

    […] 2 ezen sem A zömük nyugdíjas, új belépők alig vannak. Veszprémben például néhány éve megszüntették a papi szemináriumot: nem volt elég […]