2020. 07. 02.

Ferenc pápa: „A keresztény kommunikátorok főneveket használjanak”

Keresztény újságíróként számtalan kihívással szembesülünk. Ezért is fontos megfogadnunk Ferenc pápa tanácsát, amelyben felhívja a figyelmünket arra, hogy segítsünk másoknak is, hogy az adott helyzeteket és személyeket a Szentlélek szemével lássák.

Ferenc pápa fontos üzenetet küldött a Katolikus Média Konferencia idei találkozójára, amelyet rendhagyó módon ,,a járvány miatt” ezúttal a virtuális térben tartottak. A Szentatya felhívta a figyelmet arra, hogy fontos egységben lennünk, mert a katolikus közösség is polarizálódott.

„Tekintsünk a Szentlélekre, mert csak így tudunk hatékonyan működni azért, hogy felülemelkedjünk a rasszizmus, az igazságtalanság és a közöny betegségein.

Segítsünk másoknak is, hogy az adott helyzeteket és személyeket a Lélek szemével lássák.

Ahol világunk túl gyakran beszél jelzőkkel és határozószókkal, a keresztény kommunikátorok főneveket használjanak, melyek az igazság csöndes követelését és az emberi méltóságot segítik. Ahol pedig a világ konfliktusokat és megosztottságot lát, adjanak hangot a szegények, valamint az irgalomra és megértésre váró rászorulók elvárásainak” – írja Ferenc pápa üzenetében.

hirdetés

A Szentatya a mindennapjainkat érintő fontos kérdésekre hívta fel a figyelmet, amelyeket keresztény médiumként itt a 777-nél is szeretnénk minél jobban beépíteni a kommunikációnkba. Nem mondom, hogy könnyű keresztény újságíróként a média világában. Itt nem a hitünk megvallása miatti nehézségekre gondolok, hanem inkább arra, hogy „az adott helyzeteket és személyeket a Lélek szemével lássuk.”

Fontosnak tartom, hogy keresztényként is tudjunk beszélni közéleti dolgokról, vallási különbözőségekről vagy bármilyen tabu témáról, amelyről sokszor úgy érezhetjük, nem divat beszélni keresztényként. Viszont azontúl, hogy fontos ezekről beszélnünk, még lényegesebb, hogy hitelesen tudjunk kommunikálni a Szentlélek segítségével.

Ferenc pápa is kiemelte, hogy a médiának ma „hídépítőnek, életvédőnek, a látható és láthatatlan falakat ledöntőnek kell lennie”. Sajnos sokszor hajlamosak vagyunk mi keresztények is széthúzni, ami emberi gyarlóságunkból is fakad. Ezért kérjük keresztény újságírókként a Szentlélek közbenjárását, hogy segítsen azt közvetíteni, ami mindannyiunk hitének alapja. A Szentatya is felhívta a figyelmünket arra, hogy „minden közlés végső forrása Isten élete, aki megosztja velünk isteni életének kincseit.”

Hortobágyi Tibor

Forrás: Vatican News

 

Borítókép: Pixabay
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás