2020. 06. 24.

5 tipp a mindennapi Bibliaolvasáshoz

Ha ezt a cikket olvasod, akkor feltehetően már megfogalmazódott benned a gondolat, hogy „többet kéne olvasnom a Bibliát”. Nos, jobb döntést nem is hozhattál volna! Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, de minél többet forgatod, annál inkább feltárul előtted az, kicsoda is Isten, mi a terve az emberrel, mi a terve veled, és milyen ígéreteket adott – és milyeneket nem. Ha olvasod a Bibliát, akkor sokkal kevésbé fogsz bedőlni a hazugságoknak, a jól hangzó jelmondatoknak.

Vágjunk is bele!

1. Engedd el a megfelelési kényszeredet

Lehet, hogy most még rengeteg energia és elszántság van benned, és biztos vagy benne, hogy zökkenőmentesen eléred a kitűzött célodat. Azonban fontos, hogy tudatosítsd magadban: lesznek zökkenők, és ez rendben van. Nem kell tökéletesnek lenned, ez nem a teljesítményről szól. Valószínűleg azért kezdesz bele ebbe a kihívásba, mert felismerted, hogy mennyire fontos kapcsolatot ápolni Istennel és ismerni az Ő igéjét, amely most is él, szíveket formál, életeket változtat meg. A Bibliát elővenni minden nap egy kihívás, mert így is annyira zsúfolt az életünk. De megéri energiát fektetni ebbe! Tekints erre az útra úgy, mintha hegyet másznál. Lesznek pontok, amikor majd fel akarod adni, amikor megpihennél, de érdemes kitartani, mert fentről sokkal szebb a kilátás!

hirdetés
2. Válassz egy olvasási tervet! Vagy ne… 

Ezen a ponton lép életbe az önismeret. Mi az, ami visszatart téged attól, hogy olvasd a Bibliádat? Zavarba jössz, mert nem tudod, hol kezdj neki? Ha igen, akkor egyszerűen keress egy rövidebb olvasási tervet – egy egyszerű internetes keresés után rengeteget találsz. Ha az olvasási terv túlságosan kötött számodra, és a gondolatától is rád tör a teljesítési kényszer, akkor ezt le kell magadban küzdened. Csak vedd fel és olvasd. Kezdheted az elején, vagy nézegetheted a fejezeteket, ismerkedhetsz velük. Ilyenkor nagy segítség egy magyarázatos Biblia, amely minden fejezet elején összefoglalja, mit kell tudni az adott részről, miről szól, mik a fontos pontjai. Nézegesd és barátkozz vele, és ha megakad valamin a szemed, akkor olvasd el!

3. Írd be a naptáradba

Zsúfolt a naptárad? Nézd meg, mikor tudsz pár percet lecsípni belőle, és írj be oda egy emlékeztetőt. Ha a naptárad ennél üresebb már nem is lehetne, akkor is írj fel magadnak minden napra egy emlékeztetőt, így legalább nem fogod elfelejteni, hogy Bibliát is szerettél volna olvasni.

4. Alakíts ki egy rutint

Egy rutin kialakításához tudatos döntéseket kell hozni. Mondjuk én tudom magamról, hogy reggeli után szeretek imádkozni, mert később már túlságosan a napi teendők körül jár az agyam. Ezért mindig tudatosítanom kell magamban, hogy mi az, ami az én életemben működik. Ha átsuhan a fejemen a gondolat, hogy „de előbb még gyorsan felöltözöm”, akkor azt elhessegetem, mert tudom, hogy akkor már egymást követik az események, elkap a kapkodás és a villamoson fog eszembe jutni, hogy „de én imádkozni is akartam”. Neked mi az a pontja a napodnak, ahová a legjobban be tudod illeszteni a Biblia olvasását? Esetleg szeretsz sorozatokat nézni. Mondhatod azt, hogy addig nem nézem meg a mai részt, amíg nem olvastam Bibliát. Ezzel motiválhatod magadat, és ellenőrizheted is, hiszen így a sorozatról mindig eszedbe fog jutni, hogy Bibliát is olvass. Találd meg azt a részét a napnak, ahová be tudod illeszteni ezt; lehet, hogy vezetés közben meghallgatod a Biblia alkalmazásodat vagy egy hangoskönyvváltozatot. A lehetőségek végtelenek, a lényeg, hogy megtaláld a magad kis rutinját, és a legjobban tudd motiválni magad. 

5. Adj neki időt

A Biblia olvasása fontos része a hívő életünknek, azonban sokakat elriaszt az a gondolat, hogy napi egy órát foglalkozzanak vele. A javaslatom az, hogy ne támassz magaddal szemben irreális elvárásokat. Kezdj annyi idővel, amennyid van. Lehet ez egy perc, vagy öt, vagy tizenöt, esetleg egy óra. Lassan felépítheted magadnak, mindig egy kicsit több időt szánsz rá vagy több verset olvasol el. A lényeg, hogy kezdd el olvasni! Idővel meg fogod tapasztalni te is, hogy Isten igéje élő és szól hozzád, formálja a szívedet és a gondolataidat. Végső soron ez az, ami számít, nem az, hogy hány órát szánsz rá. A lényeg, hogy ápold a kapcsolatot Istennel és az Ő bölcsességével töltsd be a szívedet és a gondolataidat. 

Borítókép: Debby Hudson/Unsplash
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás