2020. 06. 18.

Búcsú egy példaképtől

Hosszan tartó és hihetetlen méltósággal viselt súlyos betegség után ma hajnalban elhunyt Benedek Tibor legendás vízilabdázó. Hortobágyi Tibor írásával emlékezünk rá!

Emlékszem, 5. osztályban kaptunk egy feladatot az egyik órán, hogy készítsünk plakátot egy ismert személyről, akire PÉLDAKÉPként tekintünk. Volt, aki színészt vagy énekest választott, nekem már akkor sem volt kérdés, hogy sportoló lesz az illető. Sőt, abban is biztos voltam, hogy vízilabdázóra esik a választásom.

Aztán kis gondolkodás után el is készítettem ezt a plakátot egy balkezes pólósról, akinek a legnagyobb sikereihez akkor még azt írtam, hogy olimpiai bajnok és Európa-bajnok. Egy pár évvel később már kétszeres olimpiai, valamint világ- és Európa-bajnokként érkezett Kecskemétre a válogatottal, ahol a meccs után a közös fotó sem maradhatott el a PÉLDAKÉPpel, aki alázatosan állt a rajongók rendelkezésére.

Ezt követően eltelt majdnem 10 év, amikor már szövetségi kapitány volt, ráadásul első évében világbajnok lett a csapattal és készült a hazai Európa-bajnokságra. Ennek egyik felvezető sajtótájékoztatóján kaptam azt a feladatot a riporteriskolában, hogy készítsek egy interjút a PÉLDAKÉPpel. Ő alázattal válaszolt a kezdő gyakornokként feltett kérdéseimre. Ekkor még nem gondoltam, hogy pár hónappal később a hazai Eb-ezüstéremmel záruló tornán gyakornokként többször is megtapasztalhatom a fentebb már említett alázatát. 2017-ben aztán újra játékosként lett bajnok, ezúttal a budapesti masters vb-n tartottak gálaelőadást a 2000-es évek csodacsapatával. Bár nem volt kérdés, hogy ők nyernek, mégis úgy tűnt kívülről, hogy neki nem létezik félvállról vett mérkőzés. Persze miért is gondolnám ezt, hiszen nem véletlenül PÉLDAKÉP. Aztán kicsit háttérbe vonult, de onnan is alkotott, mint egy igazi PÉLDAKÉP.

Utolsó szezonjában az UVSE fiatal csapatával varázsolt, ami újból megmutatta maximális szakmai hozzáértését a sportághoz. Május elején olvastam a hírt, hogy visszavonul a vízilabdától. Emlékszem, hogy ekkor azt gondoltam, nem létezhet a magyar vízilabda nélküle, és biztos voltam benne, hogy győztesen jön ki az élet más területén megvívott csatájából is, így láthatjuk még a vízparton dolgozni. Sajnos nem így lett… Köszönöm, hogy anno egy kissrác számára PÉLDAKÉP voltál és maradsz mindig is.

Isten veled PÉLDAKÉP! Nyugodj békében Tibi!

Hortobágyi Tibor

Borítókép: A magyar válogatott szövetségi kapitányát, Benedek Tibort (L) dobják a medencébe, miután 2013. augusztus 3-án a FINA barcelonai vizes világbajnokság döntőjében a férfi válogatott megverte Montenegrót. Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / EUROPRESS
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás