2020. 06. 13.

Hol van Jézus a te életed autójában?

Ha az életed egy autó, amelyben ülsz, akkor hol van benne Jézus helye? Ezt a fogós kérdést tette fel Hodász András atya három éve egy előadásában – egészen furcsa módon találkoztam újra a szavaival, amelyek mélyen megérintettek.

Egy számomra kedves kistelepülésen kapcsolódtam be abba a szentségimádási láncba, amelyet már hatodik alkalommal szervezett meg a NEK titkársága. A dicsőítéssel  egybekötött ima során egyszer csak Hodász András atyának a 2017-es egerszalóki előadásának egy részletét vetítették le a szervezők. Habár többször láttam már ezt az előadást – még cikket is írtam belőle – valahogy ez a része kimaradt. (Kimondottan ajánlom, hogy időnként újra és újra nézd meg azokat a tanításokat, amelyek nagy hatással voltak rád – főleg ha olyan gyorsan felejtesz, mint én.) 

Ebben az előadásában András atya – aki a 777 alapítócsapatának a tagja – szenzációs hasonlattal mutatja be a Jézussal való kapcsolatunkat:

,,Képzeld el az életedet úgy, mint egy autót: te ülsz benne és haladsz az utadon. Az a kérdésem hozzád, hogy hol van Jézus a te életed autójában? 

hirdetés

Sokan úgy élnek, hogy mennek az autóval, látják, hogy az út szélén ott áll Jézus és stoppol: pontosan tudják, hogy ki ő, de elsuhannak mellette. Jakab a levelében így írja: ,,Hiszed, hogy csak egy Isten van, s jól is teszed. Ám ezt a gonosz lelkek is hiszik, mégis remegnek.” Nem elég tehát csak hinned, hogy Jézus az Isten fia, mert az ördögök is tudják és mégis rettegnek! Akik így elmennek a stoppoló Jézus mellett azok úgy gondolkodnak, hogy ,,tudok róla, hátha így is bejutok a mennyországba, mert végülis hallottam róla, de inkább ne szóljon bele az életembe”. 

Vannak olyanok, akik nagyon jó kereszténynek tartják magukat és így szólnak: ,,Én megállok, hiszen ismerem Jézust, azt akarom, hogy az életem része legyen.”  Megállnak, kiniytják a csomagtartót és betuszkolják. Ők úgy gondolkodnak, hogy benne van az életükben  – és amikor szükség van rá, akkor előveszik. Nagyon sok keresztény így él: elmennek vasárnap a szentmisére és kiveszik Jézust a csomagtartóból egy ,,boldog vallásos másfél órára”, majd visszatuszkolják, hogy utána már lehessen otthon kiabálni egymással. 

Néhányan úgy vagytok vele, hogy szívesen beültetitek Jézust az autóba – utasnak. De ekkor még mindig a te kezedben van a kormány, és még mindig az van az életeddel, amit te akarsz. Persze Jézussal jókat lehet így beszélgetni, imádkozhatsz is akár naponta több órát – de még mindig te határozod meg az utat. 

Arra hívlak, hogy ültesd be Jézust a vezetőülésbe. De ne úgy tedd, hogy közben nem hagyod, hogy arra vezessen, amerre szeretne. Ne akard visszavenni tőle a kormányt!

Hogy lehetsz jel a világ számára? Úgy, hogy beülteted Jézust a vezetőülésbe és hagyod, hogy ő vezesse az életedet. Ekkor mindenki számára jel lehetsz, mert az életed egyértelműen arról fog tanúskodni, hogy van Isten. Mert te arra vagy meghívva, hogy jel legyél: hogy rajtad keresztül a Szentlélek működhessen a világban! Arra vagy meghívva, hogy az Egyház újra erős legyen!

Hiszed ezt? “

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás