2020. 05. 14.

5 keresztény film, amit látnod kell

Ha már kicsit eleged van a B-kategóriás keresztény filmekből, amelyek középszerű színészi játékkal és az érzelmek erős manipulálásával próbálnak hatást kiváltani belőled, akkor mutatunk öt filmet, melyek rengeteg díjat zsebeltek be, elképesztő színészi játékról tanúskodnak és nem mellesleg keresztény üzenetet közvetítenek. Egy amerikai ferences szerzetes, Casey Cole OFM összeszedett öt filmet, amelyet mindenképpen meg kell nézned a karanténban.

Semmi baj nincsen a könnyedebb filmekkel, egy fárasztó nap után nem feltétlenül van kedvünk komplex érzéseket és gondolatokat befogadni. Ez a lista azonban öt olyan filmet sorol fel, melyek elképesztő színészi játékról tanúskodnak, a szereposztásuk maga a tökély, és a filmes szakma is elismeréssel díjazta őket. Íme öt kereszténységről szóló film, amit mindenképpen látnod kell. 

Kétely (2008)

Oscar-díjas színészek, Pulitzer-díjas színdarab. Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams. A történet Amerikában játszódik, az 1960-as években. A konfliktus Aloysius nővér és Flynn atya között alakul ki, akiknek merőben más elképzeléseik vannak egy katolikus iskola irányításáról. Míg a nővér nem híve a változásoknak és a fegyvere a szigor, addig az atya nyitott az újra, empatikus, együtt kosarazik a diákokkal. Azonban egy nap beszélgetésre hívja be magához az egyik fiút, ezután pedig elszabadulnak az indulatok. A fiú leheletén ugyanis alkohol érződött a privát beszélgetés után. Vajon mi történhetett? A nővér bántalmazással gyanúsítja Flynn atyát, azonban sem a nővér, sem az atya nem rendelkezik bizonyítékkal, hogy saját állítását alátámassza.

hirdetés

 

Vándorút (2010)

Tom fia a Camino de Santiago, vagy más néven Szent Jakab zarándokúton, egy viharban veszítette életét a Pireneusokban. A kaliforniai orvos Franciaországba, St. Jean Pied de Portba utazik a fia maradványaiért, hogy elintézze a formaságokat. Ám ahelyett, hogy ezután hazatérne, elhatározza, hogy beteljesíti a fia vágyát, és végigjárja a zarándokutat. Tom rájön, hogy az utazását tekintve nincs egyedül. A világ minden részéből érkező zarándokokkal találkozik, akik a saját problémáikra, életük értelmére keresik a választ.

 

Emberek és istenek (2011)

A film egy igaz történetet dolgoz fel, a 90-es években játszódik egy kis algériai hegyi faluban. Nyolc francia ciszterci szerzetes él itt együtt a helyi muszlimokkal, egészen addig békességben, míg fundamentalista szélsőségesek meg nem támadják a falut. A korábban egyetértésben élő szerzeteseket megosztja a vak testvéri szeretet, illetve a józan gondolkodás. Végül feloldozást a film drámai vége sem ad.

Kálvária (2014)

James atya egy vidéki plébánián gondozza a hívők lelkét. Egy vasárnap, gyónás közben egy számára láthatatlan férfi közli vele, hogy meg fogja ölni. Így torolja meg, amiért gyermekkorában egy katolikus pap zaklatta, és azért választja James atyát, mert egy ártatlan, jó pap. Ártatlanságot az ártatlanságért. James atya egy hetet kap arra, hogy megbékéljen sorsával. Ezalatt sorra meglátogatja felekezete bűnös lelkeit, akik egyben potenciális gyanúsítottak is. 

A misszió (1986)

Robert De Niro, Liam Neeson, Jeremy Irons. Három világhírű klasszis egy filmben. A 18. században, Dél-Amerika esőerdőjének mélyén Gabriel jezsuita atya missziós állomást rendez be. Munkájában támogatja egy hajdani rabszolgakereskedő, Rodrigo Mendoza, aki szakított korábbi életével és menedéket keres az Amazonasz menti törzsek közösségében, sőt a rendbe is belép. A bennszülöttek elfogadják a jezsuitákat és a készülő telepet, ám a kapzsiság és a hatalomvágy sötét erői alattomos támadást indítanak ellenük. Veszélybe kerül tisztaságuk, jóhiszeműségük, ártatlanságuk. A nagyhatalmak harcterére kerülnek, és el kell dönteniük, hogy harcolnak-e a bennszülöttekért, vagy passzívak lesznek. A film elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díját, és három Oscar-díjat kapott a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb operatőri munka kategóriájában.

Forrás: Breaking In The Habit/Port.hu

Kép: Unsplash.com

Pontokba szedve
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Ladislaus 2020. 05. 14. 17:38

    Ments meg Uram
    Francesco
    Andrej Rubljov

  • Válasz Kristóf 2023. 07. 25. 09:57

    Személy szerint, nekem a Kétely c film nagy csalódás. Szinte semmi lelki élményt nem nyújtott, sőt. A tipikus Holywood-i egyház-mocskoló történet. Kár volt megnézni….