2020. 05. 11.

„Ennek semmi értelme” – felháborodtak a francia püspökök a kormány döntésén

Hiába indult el az élet – habár nagyon óvatosan – Franciaországban, Edouard Philippe miniszterelnök úgy döntött, hogy június 2-ig nem lehet az országban vallási szertartásokat tartani. A katolikus püspökök szerint egyszerűen lemosták őket a színről és teljes értetlenségüket fejezték ki.

Miután Edouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette, hogy június 2-a előtt nem kerülhet sor nyilvános vallási szertartásokra az országban, a francia püspöki konferencia sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ilyen kései dátumot rendeltek el „a katolikusokkal és minden vallással kapcsolatban”, valamint kiemelte, hogy az ajánlott biztonsági intézkedések mellett a szentmisék bemutatása nem fokozná a járvány terjedését.

Éric de Moulins-Beaufort, a püspöki konferencia elnöke azt mondta, természetesen tiszteletben tartják a kormány döntését, de „nem túlságosan örülnek” annak, hogy a korábbi dátumra vonatkozó kérésüket „egyszerűen lemosták a színről”. „A szentségi és liturgikus élet nem szabadidős tevékenység, amely nélkül könnyen ki lehet bírni” – nyilatkozta, majd hozzátette: „ráadásul könnyebb is megszervezni, mint a tömegközlekedést”.

„Őszintén szólva nagyon csalódottak vagyunk” – mondta Michel Aupetit párizsi érsek, aki szerint a kormány „nem bízik bennünk. Miért nyithatnak ki a piacok, a kisebb múzeumok és mozik, a templomok pedig nem? Ennek semmi értelme!” Robert Le Gall toulouse-i érsek szerint készek lennének kézfertőtlenítőt biztosítani, ellenőrizni a társas távolságtartást, és a templomok kapujában az emberek lázát is megmérnék. „Nem tudom, hogyan tudom visszafogni az embereimet” – mondta. Guy de Kerimel grenoble-i püspök álláspontja szerint a kevésbé veszélyeztetett területeken engedélyezhető a magánházaknál bemutatott mise, s arra is van példa, hogy a biztonsági előírások megtartásával papok önként vállalják a templomok előtti áldoztatást. 

Franciaországban idáig 139 ezren fertőződtek meg, 26 ezernél is többen haltak meg. Mától a franciák már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással utazhatnak. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés továbbra is kötelező lesz a tömegközlekedést használóknak. 

 

Forrás: Vígilia/The Table/MTI

Borítókép - Fotó: dreamstime.com
Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz I. László 2020. 05. 12. 12:58

    „Hiszen nem Zeusz volt az; ki így rendelkezett,
    S az alvilági istenek között lakó
    Diké sem szab nekünk ilyen törvényeket.
    Parancsaidban nem hiszem, hogy oly erő
    Lehet, mely engem istenek nem változó
    Íratlan törvényét áthágni kényszerít.
    Mert nem ma vagy tegnap lépett életbe az,
    De nincs ember, ki tudná, hogy mióta áll.
    Az istenek ne mérjenek rám büntetést:
    Embertől nem félek, bármily tervet kohol.” (Antigoné)

    Ezt a pogány Szofoklész írta 400 évvel Krisztus előtt. Nem az Egyház első leánya, és nem is a vértanúk Egyháza.
    Európa? Liberté?