2020. 04. 17.

A Biblia képekben – Gyönyörű vizualizációt készített két férfi

Ki gondolta volna, hogy ha az ember-gép interakciójával foglalkozó professzor, Chris Harrison, és egy evangélikus lelkész, Christoph Römhild közös munkába kezd, akkor a végeredmény a Biblia szinte költőien gyönyörű ábrázolása lesz? A két férfi még 2007-ben kezdett el azon dolgozni, hogy a Bibliában található, több mint hatvanháromezer kereszthivatkozást vizuális formában is megjelenítse. A végeredmény minden képzeletet felülmúló lett.

Chris Harrisont 2007 októberében kereste fel az evangélikus lelkész, Christoph Römhild azzal a tervvel, hogy készítsenek egy vizualizációt, melyen megjelennek a Bibliában található szöveges kereszthivatkozások, amik rámutatnak a különböző versek közötti összefüggésekre. Munkájuk nehézségét az jelentette, hogy összesen 63.779 kereszthivatkozást szerettek volna megjeleníteni, melyek a Biblia különböző könyvei között – Ószövetség és Újszövetség egyaránt – találhatóak. Kezdetben szerették volna ezt az adatbázist interaktívvá tenni, hogy a különböző összefüggések kereshetőek legyenek, azonban arra jutottak, ilyen adatbázisok már léteznek, így arra törekedtek, hogy esztétikailag minél szemet gyönyörködtetőbb végeredmény szülessen. 

Kereszthivatkozások a Bibliában / chrisharrison.net

A vizualizáción az alsó sávban futó oszlopdiagramok a Biblia könyveit mutatják. A könyveket a szürke és fehér szín váltakozása különíti el egymástól, az oszlopok hosszúsága pedig a fejezetekben található versek számát jelzi. A 63.779 kereszthivatkozást egyszerű, finom vonalú ívek kötik össze, melyeknek színe azt jelzi, milyen távolságban találhatóak meg egymástól az adott fejezetek. A végeredmény egy festőien szép, szivárvány színű mintázat.

hirdetés

Forrás: chrisharrison.net

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Krcsméri János András 2020. 10. 30. 15:03

    Mondjuk az igazán érdekelne, hogy melyik Bibliát vehették alapul? Mert ahogy számolom a fehér-szürke oszlopokat, 63 könyvnél többet nem találok, és ugye ez azért nem igazán felel meg a katolikus 73, de a protestáns 66 kanonikus könyvnek sem. Érdekelne, más hogyan látja?