2020. 04. 07.

Húsvét otthon

Szépen lassan elveszítjük a kontrollt az idő felett, a napok összefolynak a karanténban, és hirtelen azt kell észrevennünk, hogy már nagyhét van. A liturgia általában hatalmas támaszt jelent, hogy lelkileg is lépést tartsunk az ünnepek közeledtével, de ennek fizikai hiányában sem kell elkeseredni! Íme néhány ötlet, amivel valódi ünneppé teheted a karanténban töltött húsvétot!

Olvasd el Jézus szenvedéstörténetét

Készíts magadnak személyre szabott olvasási tervet, amiben újra feleleveníted Jézus szenvedésének és halálának történetét. A legjobb, ha mindegyik evangéliumból elolvasod az erre vonatkozó részeket, de a lényeg, hogy a szívedben is hordozni tudd a húsvéti történetet. 

Készíts húsvéti ételeket

Bár idén nem ünnepelhet együtt a család, de a hagyományos ételek elkészítésével életben tarthatjuk magunkban az ünnepi hangulatot. Legyen az különleges kovászos kalács, vagy olyasmi, amit már régóta ki akartunk próbálni, de féltünk nem fogunk sikert aratni egy új recepttel. 

Dekorálj

Illatos virágok, barka, hímestojás, vagy különleges díszletek, ezek a szemet és a lelket is gyönyörködtetik. Miközben elbíbelődünk a tojásokkal, hallgathatjuk a bibliai történeteket is, vagy online tanítást nézhetünk. Aki pedig a családjával ragadt egy légtérben, az közös programként élheti meg a dekorálást. Különösen jó elfoglaltság ez a gyerekekkel, rengeteg kézműves ötletet találni, ami minden korosztály számára megfelelő lehet. 

Csatlakozz be online szertartásokba

Annyira hálásak vagyunk az online tanításokért és szertartásokért! Bár élőben nem lehetünk együtt, de az interneten vagy a tévén keresztül be tudunk csatlakozni a liturgiába. Vegyél rész minél több ilyen alkalmon! 

hirdetés
Csendesedj el három órára nagypénteken

Nagypénteken Jézus halála előtt déltől háromig sötétség támadt a földön, majd Jézus két hangos kiáltás után kilehelte lelkét. 

“Tizenkét órától kezdve három óráig sötétség támadt az egész földön. Három óra tájban Jézus hangosan felkiáltott: Éli, éli, lámá sabaktáni, azaz: Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem? Néhányan az ott állók közül, akik hallották ezt, így szóltak: Illést hívja. Egyikük azonnal elfutott, hozott egy szivacsot, megtöltötte ecettel, nádszálra tűzte, és inni adott neki. De a többiek ezt mondták: Hagyd csak, lássuk, eljön-e Illés, hogy megmentse őt. Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.” (Mt 27, 45-50)

Emlékezz meg te is erről a jelentős három óráról. Ha teheted, csöndesedj el, kapcsolj ki mindent, ne görgesd az üzenőfaladat. Szánd ezt a három órát arra, hogy emlékezz, mit tett érted Jézus.

Mesélj a gyerekeknek is

Ha vannak gyermekek az életedben, unokák, unokatestvérek, testvéred gyerekei vagy saját gyermekeid, akkor meséld el nekik is a húsvéti történetet. Minden korosztályhoz lehet a saját szintjén szólni, és érthetően elmesélni Jézus megváltástörténetét. Ez egy remek kapcsolódási lehetőség a rokonokkal, akár telefonon keresztül is.

Csendesedj el nagyszombaton

Képzeld csak el, mit élhettek át a tanítványok Jézus halála után! Mesterük a sírban volt, ők pedig teljesen megzavarodtak és féltek. Ezen a napon még nem jött el az öröm és az ünneplés ideje, így te is csendesedj el. Képzeld el, milyen lehetett a tanítványoknak Jézus nélkül – talán a mostani helyzetben nem is kell nagyon elképzelnünk ezt az idegörlő bizonytalanságot. De mi már ismerjük a történet végét, és tudjuk, hogy nincs okunk szomorkodni!

Végre ünnepelhetünk!

Vasárnap az öröm napja! Talán fel sem tudjuk fogni, hogy micsoda hatalmas örömben lehet részünk, éppen ezért soroljuk fel Istennek, hogy mi mindenért vagyunk hálásak. A mai nap erről szól, így szokásos imádságunkból a kéréseket is kihagyhatjuk, szóljon ez a nap Isten dicsőségéról! Csatlakozzunk be az ünnepi közvetítésekbe is és ünnepeljünk együtt! 

Oszd meg az örömhírt a szomszédaiddal

Vedd elő a kreatív énedet! Ez egy remek lehetőség arra, hogy boldogságot hozzunk egymás életébe, hogy szeressük a  szomszédunkat és lámpásként tudjunk világítani a nehéz időkben. Készíts személyes üzeneteket, amiket bedobsz a postaládákba, vagy rajzoljatok valamit krétával az aszfaltra. Rengeteg olyan lehetőség van, amivel nem szeged meg a biztonsági előírásokat! A lényeg, hogy törődést és vígasztalást tudjál nyújtani a környezetednek. Hiszen a legnagyobb boldogság, az maga Jézus feltámadásának az örömhíre!

Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás